Όχι στην Ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ 
http://www.dasota-rodos.gr  email:dasotarodos@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής,  Κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Ότι μέσα από τους Δήμους και την Περιφέρεια θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας καθημερινά. Φόροι, τέλη, χαράτσια, ελαστικές μορφές εργασίας, εφεδρείες, εμπορευματοποίηση υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κλπ.
Τα σημερινά αδιέξοδα της Δ/νσης Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή ολιγωρίας αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή και ευθύνη τόσο των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και της στάσης των αιρετών εκπροσώπων τους στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ώστε να παραδώσουν όλο τον τομέα αποκομιδής, επεξεργασίας και διάθεσης των
απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο με «Συμβάσεις Παραχώρησης» ή με «ΣΔΙΤ». Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και συσκέψεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου αυτό τον στόχο έχουν.
Το χαμηλότερο κόστος που κάποιοι επικαλούνται από την παραχώρηση της Καθαριότητας σε ιδιώτες (που βέβαια θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές των Δήμων) σημαίνει:
  • Χειρότερες υπηρεσίες στο νησί μας (με αραιότερη και μη ασφαλή συλλογή και αποκομιδή), αδιαφορία για την ποιότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την εκτίναξη του κόστους, αφού μοναδικό κριτήριο παραμένει, το όλο και μεγαλύτερο κέρδος του ιδιώτη, όπως έγινε με τα διόδια, ΔΕΗ κ.α.
  • Εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας.
  • Από τη μια εργαζόμενοι και δημότες που μέσα από την οικονομική τους εξαθλίωση θα πρέπει διπλά και τριπλά να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται, από την άλλη θα θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της αποκομιδής, επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Απαιτούμε:
  • Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής, επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Ροδιακή Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες.
  • Ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας, καθώς τα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας» αποτελούν πρόσθετη φορολογία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το όλο κόστος να καλύπτεται από δημόσιους πόρους.
  • Εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής με δημόσιους πόρους.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που ακολουθείται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μια πολιτική που θα εξυπηρετεί το ροδιακό λαό και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο μ' αυτήν την πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα της διαχείρισης, επεξεργασίας και αποκομιδής των απορριμμάτων
ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
08 Αυγούστου 2012
+