Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση (27/6/2024) ο Δήμος Ρόδου θα συμμετάσχει σε άλλον έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό. Τον Αναπτυξιακό ΟΤΑ ΔΑΦΝΗ ΑΕ, που προέκυψε από τη μετατροπή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), που ήταν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, σε Αναπτυξιακό ΟΤΑ Α.Ε. (ΑΟΤΑ).

Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει σταδιακά τη μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση, σε μια Α.Ε. αφού προβλέπεται η εκχώρηση αρμοδιοτήτων απευθείας σε ιδιώτες ενώ επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία!!!

Η σύσταση των ΑΟΤΑ, αποτελεί πολιτική επιλογή των Δημοτικών Αρχών που πατάει στην βάση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων των δήμων όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Αντί να διεκδικήσουν τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιλέγουν την πρόσληψη εργαζομένων με ολιγόμηνες συμβάσεις που οδηγούν σε στρατιές ανέργων με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών. Έτσι, με πρόφαση τις τραγικές ελλείψεις του αναγκαίου μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους, θα εκχωρούν εργασίες και αρμοδιότητες σε ιδιωτικούς φορείς και πρόσωπα, υπονομεύοντας παραπέρα την κατάσταση των Δημοτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, από τον νόμο με τον οποίο συγκροτούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ακόμα και αν λυθεί η επιχείρηση οπότε και απολύονται.

Αντί να διεκδικήσουν την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, θα μεταφέρουν αρμοδιότητες ή ακόμα και ολόκληρες υπηρεσίες στους Οργανισμούς αυτούς, ως πρώτο σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίηση τους. Το τι θα επιλέγεται κάθε φορά να εκχωρηθεί θα εξαρτάται από το καταστατικό του Οργανισμού, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροποποιηθεί, με δεδομένο πως καμία δημοτική υπηρεσία δεν είναι εκτός του πλαισίου λειτουργίας τους.

Και φυσικά, αφού οι ΑΟΤΑ αποτελούν αυτόνομες Ανώνυμες Εταιρείες της Τοπικής Διοίκησης, δε θα ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο!!!

Θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, μία σειρά από κερδοφόρα για το κεφάλαιο έργα αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Επίσης μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου εκφράζει για μια ακόμα φορά την απόλυτη αντίθεσή της με την ύπαρξη και λειτουργία των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» στους Δήμους.

Ρόδος 01/07/2024

+