Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για την απεργία στις 3 Ιούνη

 

Ανακοίνωση
για την απεργία στις 3 Ιούνη

Συνάδελφοι/φισσες να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 3 Ιούνη, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για να δοθεί μια βροντερή απάντηση απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης αλλά και να αποτελέσει σταθμό παραπέρα διεκδικήσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα νομοσχέδιο κόλαφο για τα εργασιακά, που προκλητικά το έχει βαφτίσει ως νομοσχέδιο για την ‘’Προστασία της εργασίας”. Σε αυτό περιλαμβάνονται καίρια χτυπήματα σε εργασιακά δικαιώματα, που είχαν κατακτηθεί με σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες εδώ κι έναν αιώνα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται η κατάργηση της σταθερής 8ωρης εργάσιμης ημέρας και η καθιέρωση της 10ωρης χωρίς πρόσθετη αμοιβή, η αύξηση των υπερωριών, η παραπέρα κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση των απολύσεων ακόμα και μετά από δικαστική απόφαση, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αλλά και νέα εμπόδια στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για λήψη απόφασης απεργίας, η οποία συνδυάζεται με την διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία για το τουλάχιστον 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου. Αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, απαγορεύοντας ουσιαστικά το δικαίωμα συμμετοχής σε εργαζόμενους ορισμένων κλάδων και τέλος, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας. 

Στον κλάδο μας, στον χώρο των ΟΤΑ, όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν και επέκτειναν το επαίσχυντο καθεστώς της εργασίας των συμβασιούχων, των “ωφελούμενων” των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, καθιέρωσαν τη διακεκομμένη εργασία και την εξαήμερη και εφταήμερη εργασία και έχουν προετοιμάσει την επέκτασή της σε παιδικούς σταθμούς, εργαζόμενους στα ΚΕΠ, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, στα λογιστήρια, στον αθλητισμό - πολιτισμό.

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εκταμίευση της χρηματοδότησης. Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπτυξη των κερδών τους απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας. Γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας τους πρέπει να περάσει πάνω από τα δικά μας εργασιακά συντρίμμια και ζωές!   

Η ευθύνη πέφτει πάνω μας! Καμία εμπιστοσύνη στους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές που για χρόνια τα έχουν διπλώσει μπροστά σε κυβέρνηση και Δημοτικές αρχές. Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα. Να επιβάλλουμε με την πάλη μας μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση εργαζόμενου στη κοινωφελή εργασία. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας. Να μην συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί. Υπεράσπιση και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Ασφαλείς συνθήκες εργασίας παντού.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

 

Ρόδος 26/05/2021

+