Για το εργατικό ατύχημα και τον θάνατο του συναδέλφου



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δυνάμεις Π.Α.ΜΕ δ. Θεσ/νίκης

Για το εργατικό ατύχημα και τον θάνατο του συναδέλφου

Μετά το εργατικό ατύχημα στο μηχανουργείο του δήμου στις 21 Ιούλη και τον θάνατο του συναδέλφου στις 29, ειπώθηκαν και θα ειπωθούν πολλά. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο συνάδελφος πέθανε λόγω του σοβαρού εργατικού ατυχήματος που είχε. Θυμίζουμε ότι του έγινε αφαίρεση σπλήνας και νοσηλεύτηκε στην εντατική. Θέλουμε να ξανατονίσουμε κάποια ζητήματα αλλά και να θέσουμε κάποια ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη:
1. Με ανακοίνωσή μας, που δημοσιεύθηκε και σε ΜΜΕ, στις 13 Ιούλη, είχαμε ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην υπηρεσία καθαριότητας (το μηχανουργείο είναι κομμάτι της) λόγω της απαξίωσης από πλευράς διοίκησης, για την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ελλείψεις εργαλείων, ανταλλακτικών, μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κ.α. Είχαμε ενημερώσει και για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που είναι συχνά.
2. Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις αρμόδιες για τον έλεγχο της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κρατικές υπηρεσίες. Αυτό γιατί, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της ΔΑΣ και άλλων συναδέλφων, καμιά βελτίωση δεν έχουμε δει. Όλα αυτά τα χρόνια, και επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και επί διοίκησης Μπουτάρη, περιορίζονται σε συστάσεις, να στέλνουν τις υποθέσεις στην εισαγγελία και εκεί να κλείνουν και να μπαίνουν στο αρχείο.
3. Με ανακοίνωσή της, στις 25 Ιούλη, η διοίκηση Μπουτάρη, προσπαθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες, περιγράφει ότι οι εργαζόμενοι του δήμου εργάζονται στις «ιδανικότερες» συνθήκες. Λέει χαρακτηριστικά: «στους ειδικούς χώρους, όπως τα εργοτάξια ή το μηχανουργείο στον ΣΜΑ, τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και λαμβάνονται μέτρα προστασίας και πρόληψης, ειδικά στις επιβαρυμένες ειδικότητες». Δεν λέει, βέβαια, ότι μέσα ατομικής προστασίας δόθηκαν μετά από 3 ½ χρόνια και όχι όλα, ούτε σε όλους. Ότι η πλειοψηφία των εργοταξίων είναι σε κακή κατάσταση, χωρίς τους απαραίτητους χώρους. Ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί στους εργαζόμενους. Ότι όπου έγινε εκπαίδευση των εργαζομένων (ελλιπής και αυτή), έγινε με πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων. Ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις- ή, αν χρειάζεται, αντικαταστάσεις - μηχανημάτων, αυτοκινήτων και εργαλείων. Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος προσπάθησαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στον συνάδελφο. Ο ίδιος ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 28 Ιούλη, προσπάθησε να κάνει το ίδιο.
4. Για να μπορεί η διοίκηση Μπουτάρη να ρίχνει τις ευθύνες αλλού ή στην «κακιά ώρα», πρέπει από πλευράς της να έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ας μας απαντήσει η διοίκηση γιατί υπολειτουργεί και δεν έχει στελεχωθεί πλήρως το Γραφείο Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, που προβλέπεται στο άρθρο 14 του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου Θεσ/νίκης. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το γραφείο αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, παρέχει συμβουλές για τη βελτίωσή τους και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων. Θέτει προδιαγραφές προμήθειας υλών, μέσων, εξοπλισμού, συντήρησης εγκαταστάσεων κ.α. Επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας, αναφέρει παράλειψη μέτρων, ενημερώνει για κινδύνους και τρόπους πρόληψης ατυχημάτων, ερευνά αίτια εργατικών ατυχημάτων, ενημερώνει την επιθεώρηση εργασίας και προτείνει μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων. Καταρτίζει και εφαρμόζει προγράμματα εκπαίδευσης. Προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο, εμβολιασμούς. Συντάσσει γραπτή εκτίμηση εργατικού κινδύνου για τους εργαζόμενους, καθώς και κανονισμό υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας κ.α. Γίνονται όλα τα παραπάνω στον δήμο Θεσ/νίκης; Γιατί δεν υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας στις υπηρεσίες του δήμου;
5. Το ατύχημα έγινε τη Δευτέρα 21 Ιούλη. Γιατί δηλώθηκε την Πέμπτη 24 Ιούλη το μεσημέρι, μετά από την καταγγελία της ΔΑΣ και τα δημοσιεύματα του τύπου; Δεν ήταν γνώστες από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας του δήμου; Γιατί κρύβεται και δεν απαντά ο -λαλίστατος άλλες φορές- αντιδήμαρχος καθαριότητας; Η επιθεώρηση εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο για τις αιτίες του ατυχήματος την Παρασκευή 25 Ιούλη. Τι έλεγχος μπορεί να γίνει 4 μέρες μετά; Τα παραπάνω είναι ερωτήματα που ακόμη μένουν αναπάντητα.
Η διοίκηση Μπουτάρη, όπως η πλειοψηφία των εργοδοτών, αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειώσει, γι' αυτό δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την υπολειτουργία (υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού) των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τις αρνητικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας του ΣΕΔΘ. Αντί να καταγγείλουν από την αρχή το ατύχημα, κρύφτηκαν. Παρά τις προτάσεις της ΔΑΣ για ανακοίνωση- καταγγελία του σωματείου, παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΘ, το μόνο που έκαναν ήταν να εκδώσουν μια ανακοίνωση για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου. Πρέπει να αναλογιστούμε τι σωματεία και εκπροσώπους θέλουμε. Σωματεία και εκπροσώπους που, ακόμη και σε τόσο σημαντικά και τραγικά γεγονότα, θα κρύβονται συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια απόκρυψης γεγονότων και προβλημάτων ή σωματείο που θα βγαίνει μπροστά, θα προλαβαίνει καταστάσεις και θα οργανώνει αγώνες και κινητοποιήσεις για όλα τα ζητήματα; Τη λύση και του σοβαρού ζητήματος της υγιεινής και ασφάλειας θα φέρει μόνο ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης του δήμου.
Γραμματεία της ΔΑΣ
01/08/2014
+