Η Διακήρυξη μας για τις εκλογές του 2015

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το κράτος έχει συνέχεια, μας δήλωσαν.
Το ίδιο και οι αγώνες, δηλώνουμε.
Με τις πλάτες φορτωμένες παλιά μνημόνια και νέες «συνθήκες», φτιαγμένα από τρόικες και «θεσμούς», με διάρκεια που χάνεται στο μέλλον, οι εργαζόμενοι είναι η ώρα να χαράξουν την δική τους κόκκινη γραμμή.
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε όλα όσα χάθηκαν, όλα όσα κερδήθηκαν με το αίμα των εργαζομένων εδώ και πολλές δεκαετίες, και σήμερα μας ζητούν να θεωρήσουμε δεδομένη την απώλειά τους.
Δηλώνουμε στους υπερασπιστές της ελεημοσύνης και της σύγκλισης της κοινωνίας στο όριο της φτώχειας που καθορίζουν σήμερα στα 4800 ευρώ το χρόνο για τετραμελή οικογένεια, ότι δεν θα αφήσουμε τη τύχη μας στα χέρια τους. Δεν θα συνεχίσει η κατρακύλα της ζωής μας. Ως εδώ.
Ο καθένας μας από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει χάσει ετησίως πάνω από 5,5 μισθούς (13ος και 14ος μισθός, περικοπή των επιδομάτων, μείωση αφορολογήτου, χαράτσια, έκτακτες εισφορές, κ.α.).
Οι μειώσεις αυτές, οι φόροι και τα χαράτσια, τσάκισαν και γονάτισαν κυριολεκτικά τις οικογένειές μας, την ίδια μας τη ζωή. Μ’ αυτήν τη ζωή, μας ζητάνε να συμβιβαστούμε.
Κι όχι μόνο δεν συζητάνε να καταργηθούν οι νόμοι που τσάκισαν μισθούς, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνδεσης μισθού-αποδοτικότητας και νέας αξιολόγησης. Γιατί είναι δέσμευση με την ΕΕ η μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων. Είναι δέσμευση οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, η περικοπή -μέχρι και κατάργηση συζητάνε- της χρηματοδότησης των δήμων, είναι δέσμευση όλα όσα ζήσαμε και όλα όσα σήμερα «διαπραγματεύονται».
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Δ.Α.Σ. Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ, με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των υπαλλήλων του Δήμου. Ξεκάθαρα και τίμια συζητούσαμε στους χώρους δουλειάς με τους ίδιους τους εργαζόμενους, για την οικονομική καπιταλιστική κρίση, για την δεδομένη απόφαση των κυβερνήσεων και της ΕΕ να πληρώσει ο Ελληνικός λαός την κρίση και να προστατευτούν οι τράπεζες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αποκαλύπταμε την αλήθεια για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων στους Δήμους, όπως οι διαθεσιμότητες, η αξιολόγηση, οι απολύσεις, το μισθολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις όπως η κοινωφελής εργασία, η εργασιακή ομηρία ετών στα προγράμματα ΕΣΠΑ, σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι. Καταγγείλαμε τις Δημοτικές Αρχές για την ευθυγράμμισή τους σ’ αυτήν την πολιτική.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, που για να σωθεί στη φάση της κρίσης τσάκισε κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Κάποιοι αγώνες με την μαζικότητα, εμπόδισαν τουλάχιστον την εφαρμογή μέτρων όπως της αξιολόγησης. Κάποιοι αγώνες τσακίστηκαν πάνω στην πολυδιάσπαση των εργαζομένων του δήμου σε πολλά σωματεία και των συμβασιούχων που τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου πλην της ΔΑΣ-ΟΤΑ μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν δέχτηκαν να εγγράψουν σαν ισότιμα μέλη. Τσακίστηκαν από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που με οδηγό την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ άφησαν στην τύχη τους την προετοιμασία και την επιτυχία της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Περιμένουμε μήπως κάποιους σωτήρες για να μας σώσουν; Ας μην περιμένει κανένας άλλος να αναλάβει την σωτηρία του, ένα ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας μας και όλοι μαζί είμαστε οι πρωταγωνιστές της ίδιας μας της ζωής.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, σε ποια υπηρεσία και σε ποιο νομικό πρόσωπο του δήμου δουλεύουν, πρέπει στα αιτήματα και στον αγώνα τους να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον πυρήνα της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στη βάση αυτού του προσανατολισμού, η ΔΑΣ-ΟΤΑ μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης στη Διοίκηση του Συλλόγου, προσπάθησε να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων και καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν την συνέχεια αυτής της προσπάθειας με μεγαλύτερη δύναμη.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην διεκδίκηση, να ανασυνταχτεί, να περάσει στην αντεπίθεση και με την δύναμη των αγώνων να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Οι πραγματικές αλλαγές θα γίνουν μόνον όταν μια λαϊκή κοινωνική συμμαχία μπει στους δρόμους του αγώνα με κίνημα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο σε σύγκρουση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ενάντια στους θεσμούς «Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ», δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος, διεκδικώντας μια οικονομία που δεν θα λειτουργεί με σκοπό τα κέρδη αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτό το δρόμο βρίσκεται η λύση.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό, για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες των Δήμων με Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ανταποδοτικού χαρακτήρα. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ. Να καταργηθεί τώρα το μισθολόγιο-φτωχολόγιο (Ν. 4024/2011).
  • Ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014 για την αξιολόγηση.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ), να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015. Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και διεύρυνσης των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Κατάργηση του νόμου που προβλέπει την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων παιδαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και επαναφορά του 6ώρου για τους παιδαγωγούς.
  • Καμιά απόλυση-διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
  • Απαιτούμε τη πρόσληψη όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στους Δήμους που έχει παγώσει ο διορισμός τους από τη προηγούμενη κυβέρνηση και κάποιοι από αυτούς ήδη δουλεύουν στους Δήμους χωρίς να έχουν ορκιστεί.
  • Για ολοκληρωμένη και πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Μ.Κ.Ο.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τον λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ
  • “Όχι” στην απελευθέρωση του ωραρίου. “Όχι” στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. “Όχι” στην αύξηση του ωραρίου εργασίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου των ποσών που οφείλουν. Αύξηση της χρηματοδότησης των ταμείων από το κράτος και τους Δημάρχους.
  • Επαναφορά των επιδομάτων που καταργήθηκαν και ενσωμάτωσή τους στο μισθό, άμεση νομοθετική ρύθμιση και καταβολή για τα αναδρομικά των “176” σε όλους τους υπαλλήλους.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση και καμία εκχώρηση τομέων και αρμοδιοτήτων των δήμων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του ανατοκισμού όλων των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερευούσης κατοικίας Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές, κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών.
  • Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά με μόνιμο παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες. Κατάργηση των τροφείων. 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΑΣ

+