Ενημερωτικό Σημείωμα της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου (Για τη στάση των μελών του Δ.Σ. στο κάλεσμα σωματείων που αφορά μέτρα προστασίας της υγείας)


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

(Για τη στάση των μελών του Δ.Σ. στο κάλεσμα σωματείων που αφορά μέτρα προστασίας της υγείας)

Συνάδελφοι/φισσες
Το κείμενο που ακολουθεί – το οποίο στήριξαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σύλλογοι, Σωματεία και των ΟΤΑ, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους – το καταθέσαμε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ζητώντας την έγκρισή του. Ζητήσαμε να εκφράσουν απόψεις,  αντιρρήσεις, αν θα ήθελαν κάτι να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν. Απάντηση πήραμε από τρία μέλη του Δ.Σ., τα οποία εκπροσωπούν και τις δύο παρατάξεις του Συλλόγου, κάνοντας τις παρακάτω παρατηρήσεις : “ας φτιάξουμε τα του οίκου μας”, “τα ζητήματα που βάζει δεν αφορούν τα μέλη του Συλλόγου μας αλλά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου”, “δεν προλαβαίνω να το δω”, “το κείμενο είναι κομματικοποιημένο”, “δε μας αφορά η πολιτική”.
Συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας από σας συνάδελφοι και συναδέλφισσες διαβάζοντας το συγκεκριμένο κάλεσμα που ακολουθεί παρακάτω. Αποκαλύπτεται πως ακόμα και σε αυτήν την τόσο κρίσιμη κατάσταση, μέλη του Δ.Σ. που έχουν χρέος να προασπίζονται την υγεία των εργαζομένων που εκπροσωπούν, απαξιώνουν τους αγώνες, τις συλλογικές διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, βλέποντας μόνο τον εαυτούλη τους και παραμένοντας βολεμένοι στην πολιτική που διάλεξαν να υπηρετούν.
Εμείς επιμένουμε και λέμε πως το κάλεσμα αφορά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, αφού η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών στα Νοσοκομεία και η διάθεση μόνο 650 ΜΕΘ (6 στο Νοσοκομείο της Ρόδου) στη χώρα μας έναντι των 3.500 (κι αυτά πριν την πανδημία) βάσει του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας για ΟΛΟΥΣ. Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, η απουσία γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας βάζει σε κίνδυνο την ζωή ΟΛΩΝ. Η εμφανής υποστελέχωση των δομών του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων δε φτάνουν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες όλων των ευπαθών ομάδων μας αφορά ΟΛΟΥΣ.
Όμως, η διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με την έλλειψη 30.000 υγειονομικών, το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων και ανύπαρκτων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά; Μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα; Μιας πολιτικής που βλέπει την υγεία ως κόστος; Μιας πολιτικής που εφαρμόζεται με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τις λαϊκές ανάγκες; Μιας πολιτικής που αποδεικνύεται σήμερα ότι είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του λαού;
Κόντρα στο ρεύμα που βλέπει μόνο την ατομική ευθύνη σε όλα τα ζητήματα και επίπεδα, με κύριο σκοπό να συσκοτιστεί η κρατική ευθύνη, σφίγγουμε το χέρι στους υγειονομικούς που από την πρώτη γραμμή δίνουν τη μάχη, χωρίς όμως να μένουν σιωπηλοί απέναντι στις διαχρονικές κρατικές ευθύνες. Σήμερα 7 Απρίλη στις 12:00 στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Υγεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου θα προχωρήσει σε συμβολική κινητοποίηση στις 12:00 και συνέντευξη τύπου στην πύλη του Νοσοκομείου και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιλέξουν.
Ακολουθεί το κείμενο-κάλεσμα, όπως έχει σταλεί στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας :
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Δυναμώνουμε Τη Φωνή Μας Για Μέτρα Προστασίας Της Υγείας
Όλων Των Εργαζομένων, Όλου Του Ελληνικού Λαού
Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.
Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.
Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.
Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.
Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 40.000 μέσα σε λίγες μέρες, η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής.  Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν την συνδικαλιστική δράση.
Αντιθέτως, τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.
Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.
Στείλτε καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:
1.     Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
2.     Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
3.     Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
4.     Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
5.     Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
6.     Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
7.     Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
8.     Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
9.     Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
10.     Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

Ρόδος 7/4/2020
 
+