ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου : Καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

(για τη στάση των μελών του ΔΣ)


Συνάδελφοι/φισσες
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΔΣ του Συλλόγου μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με τη “συνεργασία της σιωπής” σε όσα διαδραματίζονται στους χώρους εργασίας, οι παρατάξεις “Αγωνιστική Κίνηση” και “Πρόταση Συνδικαλιστικής Δημιουργίας” ουσιαστικά βάζουν πλάτη στη Δημοτική Αρχή. Αποδεικνύουν το ρόλο τους ως εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.  Αναλυτικά :
-       Το τελευταίο ΔΣ του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε στις 11/3, μετά από αίτημα της παράταξής μας. Από τότε προέκυψαν οι ΠΝΠ, η απαγόρευση στη μετακίνηση, κλπ.
-       Στις 25/3 ζητήσαμε σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ από τα μέλη του ΔΣ να εγκρίνει το ψήφισμα 350 σωματείων που ζητούσαν την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας (πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κρεβατιών, στελέχωση του Βοήθεια στο Σπίτι, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προσλήψεις γιατρών και τεχνικών ασφαλείας, κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, κλπ) την οποία δεν πήραμε ποτέ, όπως σας ενημερώσαμε με την ανακοίνωσή μας στις 7/4.
-       Στις 6/4 προωθήσαμε στο ΔΣ την ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου και ζητήσαμε να βγει ψήφισμα συμπαράστασης του αγώνα τους, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής δράσης για την υγεία. Δεν πήραμε απάντηση.
-       Στις 12/4 προωθήσαμε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την ημέρα δράσης των εργαζομένων στα Super Market, ζητώντας να βγάλουμε σαν Σύλλογος ένα ψήφισμα συμπαράστασης. Πάλι σιγή ιχθύος.
-       Τέλος, καλέσαμε το ΔΣ να ορίσει την 28η Απρίλη, ημέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, συγκέντρωση – συνέλευση σε ανοιχτό χώρο (πχ. κινηματοθέατρο Ρόδον) με σκοπό την οργάνωση της δράσης βάζοντας τις ανάγκες μας στο προσκήνιο ενάντια στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Δεν υπήρξε απάντηση. Μόνο ο επικεφαλής της  παράταξης “Πρόταση Συνδικαλιστικής Δημιουργίας” χαρακτήρισε ως ξύλινη γλώσσα τη φράση : «Η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα … για την οργάνωση της αντεπίθεσης».
Αυτή είναι η στάση των άλλων παρατάξεων του ΔΣ, ας κριθούν από σας.
Την 28η Απρίλη ημέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, βρεθήκαμε σε αρκετούς χώρους εργασίας και παρατηρήσαμε τα εξής :
-       Στη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών η κατάσταση είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση προκειμένου να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους, με ελάχιστο προσωπικό λόγω υποστελέχωσης (το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από τις άδειες ειδικού σκοπού), αλλά και υπό συνθήκες που μόνο περίοδο πανδημίας και ειδικών μέτρων προστασίας δε θυμίζουν (γραφεία κάτω των δέκα τετραγωνικών με δύο ή και τρεις εργαζόμενους).
-       Οι περισσότεροι συνάδελφοι βιώνουν μια ψυχοφθόρα κατάσταση λόγω των απανωτών ΕΔΕ (πολλές φορές χωρίς βάσιμο λόγο) που καλεί η Δημοτική Αρχή, βρισκόμενοι υπό έναν συνεχή φόβο για οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια. Και δε φτάνει η Δημοτική Αρχή αλλά επιπλέον, μέλος του ΔΣ απειλεί υπαλλήλους για μετακίνηση.
-       Μετακινήσεις  εργαζομένων για δυο τρεις μέρες έως και μήνες σε καθήκοντα αλλότρια από τα προσόντα και την εμπειρία τους δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στην αποτελεσματικότητα της παροχής των υπηρεσιών τους.

Για την ΔΑΣ-ΟΤΑ η ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα και για το λόγο αυτό, απαιτούμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυταρχικές συμπεριφορές από τη Δημοτική Αρχή και να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας από τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.
Χωρίς αναμονή, να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Κανένας συμβιβασμός καμία υποχώρηση για την προστασία της υγείας και την κάλυψη των αναγκών μας.
  
Ρόδος 4/5/2020


+