Ενημερωτικό Σημείωμα της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 27ης Γενάρη


 

Ενημερωτικό Σημείωμα 

(Για το Δ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου 2021)

 

 

Συνάδελφοι/φισσες

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια σειρά από νόμους που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Το σπάσιμο του 8ωρου με τη 10άωρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η γενίκευση της τηλεργασίας, το νέο αντι-ασφαλιστικό σχέδιο Πισσαρίδη, το παραπέρα χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος - έκτρωμα, είναι μερικά από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία!!!

Και δεν έμεινε εκεί. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους με πρόθυμα στελέχη στην υπηρεσία της, ψήφισε νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο που υποβαθμίζει τα τυπικά προσόντα προσμετρώντας τα με συντελεστές χαμηλότερης βαρύτητας από αυτούς της συνέντευξης. Θα προσλαμβάνονται δηλαδή όσοι δηλώνουν υποταγή στην καπιταλιστική λειτουργία του κράτους και θα μένουν εκτός όσοι την αμφισβητούν. Ασφαλιστική δικλείδα της νέας προσαρμογής των δήμων και περιφερειών στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Η Δημοτική Αρχή της Ρόδου, όπως και οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές, εφαρμόζει απαρέγκλιτα όλη την αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης, που υλοποιεί τις επιλογές της ΕΕ. Ο στόχος για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υλοποιείται με την αύξηση του αριθμού των χαμηλόμισθων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και με ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πώς αλλιώς θα παραχωρηθούν αρμοδιότητες στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να αυξηθούν τα κέρδη του; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο πράσινο, όπου ενώ η υπηρεσία ζήτησε για τον προγραμματισμό των προσλήψεων του 2021 ανθοκηπουρούς και εργάτες πρασίνου ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της, η πρόταση προς το Υπουργείο από τη Δ.Α. ήταν η πρόσληψη ενός …γεωπόνου.

Συνάδελφοι/φισσες 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Δ.Σ. ήταν σχεδόν ανενεργό, με ευθύνη της πλειοψηφίας, μακριά από τις εξελίξεις και τα προβλήματα των συναδέλφων. Στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (σχεδόν πέντε μήνες από το τελευταίο της 9ης Σεπτεμβρίου) συζητήσαμε για την παροχή των ΜΑΠ έτους 2020 το επόμενο χρονικό διάστημα στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται (δεν έχουν πάρει από το 2017 και μαζί με το γάλα θα διεκδικηθεί η αποτίμησή τους σε χρήμα), για την καθυστέρηση στην παροχή των ΜΑΠ και του γάλακτος στους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας που τα δικαιούνται, για το διπλό εκλογικό επίδομα του 2014 που βρίσκεται στη διαδικασία επανέκδοσης για να επιδοθεί στους δικαιούχους, για τις πληρωμές δωροκαρτών, ημερολόγιων.

Στην τοποθέτησή μας αναφερθήκαμε στην τραγική απουσία του Συλλόγου και προειδοποιήσαμε πως η κατάσταση που βιώνουμε στους χώρους εργασίας μας θα οξυνθεί, αφού η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν είδε κανένα πρόβλημα στη στάση της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους και στις εργασιακές συνθήκες που έχει επιβάλει, όταν και οι αθρόες επανα-μετακινήσεις και η ανάθεση παράλληλων καθηκόντων δεν σταμάτησαν.

Θίξαμε το θέμα μελών του Δ.Σ. των οποίων η στάση δε συνάδει με τη θέση τους ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως η συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με μέλος της Διοίκησης του Δήμου.

Συνάδελφοι/φισσες

Καμία προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα ενάντια σε όσους ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες μας την νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που συνοδεύει και επιταχύνει η πανδημία, από πλευράς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου που απαξιώνει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και καλλιεργεί την υποταγή και τον εφησυχασμό.

Ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στη ζωή που μας αξίζει είναι αυτός της διεκδίκησης και της πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.

Ρόδος 2/2/2021

 

+