Η συνέντευξη σε τοπικά ΜΜΕ της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου την Πέμπτη 6 Μάη

 

Συνέντευξη 6ης Μάη 2021

Σήμερα η μέρα είναι απεργιακή προκειμένου να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης όπου πριν 135 χρόνια στο Σικάγο εξεγέρθηκε για το 8ωρο. Μια κατάκτηση που 101 χρόνια μετά την νομοθέτησή της και στη χώρα μας αμφισβητείται, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί τη 10ωρη εργασία με ταυτόχρονη κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών. Ετοιμάζει νομοσχέδιο όπου προωθεί την πλήρη ευελιξία, παρουσιάζοντάς την ως ...πρόοδο. Και δε σταματά εδώ. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση των ΣΣΕ και της Κυριακάτικης αργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας. Θέτει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην προκήρυξη της απεργίας, προχωρά στον ηλεκτρονικό έλεγχο και το φακέλωμα των σωματείων. Όλα όσα ανέκαθεν αποτελούσαν επιθυμίες των επιχειρηματικών ομίλων και "βέλτιστες πρακτικές" από πλευράς της ΕΕ.

Για την οργάνωση αυτής της απεργιακής μάχης η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας, δεν πήρε κανένα μέτρο. Απεργία και απεργιακή συγκέντρωση σημαίνει ενημέρωση, οργάνωση του κλάδου και όχι απλά μια ανακοίνωση. Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται με την ανοχή και τη σιωπή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος αντί να ανοίγει αγώνες, να εναντιώνεται σε αυτή την πολιτική επιλέγει να απέχει από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά και να υπονομεύει την όποια διεκδίκηση προβάλλεται. Δεν είναι η πρώτη φορά για την πλειοψηφία του ΔΣ.

Τα αιτήματά μας σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για συνάντηση με τη Δημ. Αρχή, ώστε να θέσουμε ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας, δεν εισακούστηκαν από το ΔΣ. Απεναντίας ο Πρόεδρος βρέθηκε τετ α τετ με τον δήμαρχο πριν τρεις εβδομάδες και δεν έγινε καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το ωράριο, την πενθήμερη εργασία και την ασφάλισή μας η Δ.Α. της Ρόδου όχι μόνο διέψευσε τις υποσχέσεις της για την παροχή των ΜΑΠ στους εργαζόμενους, αφού 20 μήνες πέρασαν από τότε που ανέλαβε και ακόμα δεν χορηγήθηκαν, αλλά προχωρά ακάθεκτη και σε άλλες δράσεις. Μέσα στη μεγαλοβδομάδα πέρασε στα «κρυφά» - εκτός ημερησίας διάταξης - τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Ρόδου. Και παρόλο που ζητήσαμε από το ΔΣ μια προσπάθεια δράσης, ενημέρωσης, κινητοποίησης, καταγγελία για το ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό με την απεργία της 6ης Μάη και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καμία ανταπόκριση. Στόχος της δημιουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού δεν είναι η ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά η σταδιακή εκχώρησή τους στους εργολάβους, με σκοπό το κέρδος.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Εκεί στηρίζονται για να δικαιολογήσουν τις εργολαβίες. Όμως δεν κάνουν καμία προσπάθεια να πιέσουν για προσλήψεις γιατί δε θέλουν. Στον προγραμματισμό για μόνιμες προσλήψεις που ζήτησε το Υπ. Εσωτερικών έως το 2025 δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας ανθοκηπουρός ή εργάτης πρασίνου. Διεθνής διαγωνισμός–εργολαβία με καθαριότητα; Εκχώρηση στον Αναπτυξιακό Οργανισμό; Ό,τι και να είναι θα είναι σε βάρος των δημοτών αφού όλα αυτά θα μετατρέπονται σε ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δηλαδή θα πληρώνεις για να έχεις.

Ο δήμος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ. Μισθοί χαμηλοί με ανύπαρκτα δικαιώματα, απασχολούμενοι, όχι εργαζόμενοι. Ζήτησαν τη στήριξη του ΔΣ του Συλλόγου να ζητηθεί από την Οικονομική Επιτροπή απόφαση παραίτησής της από ένδικα μέσα ώστε να δικαιωθούν και να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή τους στα μέσα Μαΐου. Καμία ανταπόκριση.

Για να σταματήσει η υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες και γενικότερα η ιδιωτικοποίηση των δομών του δημοσίου, θα πρέπει να απαιτήσουμε :

·         Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημοτικών δομών.

·         Να γίνουν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν τα κενά του δημοσίου.

·         Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

·         Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.

·         Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε τους συναδέλφους/φισσες στη σημερινή συγκέντρωση στην πλ. Κύπρου στις 17:30 το απόγευμα όπου μαζί με άλλα σωματεία της περιοχής θα τιμήσουμε την Πρωτομαγιά αρνούμενοι να χάσουμε όσα δικαιώματα μας απόμειναν και που είχαν κατακτηθεί με αίμα. Στον 21ο αιώνα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και τον πλούτο που παράγουμε δε θα ζήσουμε σαν σκλάβοι.

 

+