ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου (για την εγκύκλιο προστασίας υγείας υπ/λων λόγω καύσωνα)

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

(σχετικά με την εγκύκλιο για προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω καύσωνα)

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με ΑΔΑ 98ΛΥ46ΜΤΛ6-9ΙΗ και θέμα : «Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα» αναφέρει ότι "θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες". Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι θα έπρεπε να ειδοποιηθούν από την υπηρεσία τους ώστε να μη προσέλθουν για εργασία (η πλειοψηφία τους είναι καταγεγραμμένη από τις υπηρεσίες του Δήμου). Βέβαια αυτό θα συνέβαινε αν η Δημοτική Αρχή ενδιαφερόταν πραγματικά για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και υπήρχε σχεδιασμός και οργάνωση από τον Τεχνικό Ασφαλείας και το γιατρό Εργασίας του δήμου (αντίστοιχα, εταιρεία «ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Α.Ε.» και «Γ. ΨΑΘΑΣ –Κ.ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» με έδρα την Αθήνα).

Οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που αναφέρονται στην εγκύκλιο, να μην περιμένουν ειδοποίηση από την υπηρεσία τους. Έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της εγκυκλίου. Η μη προσΕλευση τους εΙναι δικαιολογημΕνη, απλΑ να ενημερΩσουν τηλεφωνικΑ Οτι κΑνουν χρΗση της εγκυκλΙου. 

Παρά τις εγκυκλίους και τα μεγάλα λόγια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας δεν λαμβάνεται ούτε σε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Όταν οι συνθήκες γίνουν αφόρητες και επικίνδυνες ή δεν αισθανόμαστε καλά, όσοι εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους - καθαριότητα, πράσινο, οδοποιία κ.α. - ή σε εσωτερικούς που υπάρχουν προβλήματα με τον κλιματισμό κ.α., ενημερώνουμε την υπηρεσία μας για να σταματήσουμε τις εργασίες. Οι εγκύκλιοι αφήνουν στην ευσυνειδησία και την "καλή διάθεση" της διοίκησης και των προϊσταμένων να δώσουν εντολή για παύση εργασιών ή και πρόωρη αποχώρηση των εργαζομένων "εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα".

Όπου υπάρχουν προβλήματα να ειδοποιείται το σωματείο και για να πάρουν θέση τα μέλη του Δ.Σ. και για να υπάρχει παρέμβαση.

Ρόδος 2/8/2021

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ  

Ορισμός οριστικών αναδόχων τεχν. ασφαλείας & γιατρού εργασίας Δ.Ρόδου 

 

 

 

+