Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για τις κατηγορίες της "Εργατ. Πρωτοπορίας"


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η νέα διοίκηση του Συλλόγου μας από την πρώτη στιγμή ανέδειξε με τις παρεμβάσεις της δεκάδες προβλήματα που στην πλειονότητά τους ήταν βαλτωμένα με ευθύνη της πλειοψηφίας του προηγούμενου Δ.Σ., δίνοντάς σας ελπίδα, ότι ο Σύλλογος θα είναι επιτέλους μπροστά και μαζί με σας να δώσει τη μάχη για την επίλυσή τους.

Αυτός ο στόχος υπονομεύεται συστηματικά από την παράταξη «Εργατική Πρωτοπορία» που επανειλημμένα καταφέρεται αναίτια μέσα από ανακοινώσεις εναντίον της προέδρου του Συλλόγου και της παράταξης της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου που είναι μέλος.

Την προηγούμενη βδομάδα η «Εργατική Πρωτοπορία» προώθησε μια ανακοίνωση, που περιέχει - πέρα από την μόνιμη έπαρση της αυτοεπιβεβαίωσης - ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της προέδρου του Συλλόγου για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της νομιμότητας της απασχόλησης Κυριακές και αργίες και της αποζημίωσης υπερωριακής εργασίας του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου.

Σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα έχουν ως εξής:

Σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συλλόγου στις 28/06/2022 συζήτησε και πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία (κατά η Εργατική Πρωτοπορία) για να ζητηθούν απαντήσεις από Επίτροπο και Διεύθυνση Οικονομικών με βάση όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το δήμο εάν προκύπτει ζήτημα νομιμότητας της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.

Δεν υπάρχει καμιά αντίθετη άποψη στην ουσία του περιεχομένου του εγγράφου που εστάλη προς τις υπηρεσίες αυτές από κανένα μέλος του Δ.Σ., αλλά το γεγονός ότι δεν διατυπώθηκε αυτούσιο το σκεπτικό του υπομνήματος που έφερε η Εργατική Πρωτοπορία και περιείχε πλήθος νόμων, αποφάσεων και διατάξεων που είναι ήδη γνωστές στις υπηρεσίες και κάποιες άλλες έχουν ήδη τροποποιηθεί με νεώτερες διατάξεις, στάθηκε ακόμη μια αφορμή για επίθεση στην πρόεδρο και την παράταξη της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου.

Έχοντας την εμπειρία των χρονοβόρων διαδικασιών μπροστά στην κατεπείγουσα ανάγκη να εμποδίσουμε την δημοτική αρχή να καταστρατηγεί το πενθήμερο ή να υποχρεώνει σε υπερωριακή εργασία υπαλλήλους, δεν μπήκαμε βέβαια στη λογική της αναμονής των απαντήσεων από τις υπηρεσίες όταν και όποτε απαντήσουν, αλλά άμεσα η πρόεδρος του Συλλόγου με παρεμβάσεις της στους αρμόδιους παράγοντες, με ενημέρωση στο προσωπικό να μη δέχονται την καταστρατήγηση του πενθημέρου τους, να απαιτούν το οφειλόμενο ρεπό για την απασχόλησή τους Σάββατα, Κυριακές και αργίες την αμέσως επόμενη εβδομάδα και όχι τέλος της σαιζόν όπως είχε την απαίτηση η εργοδοσία, το ζήτημα λύθηκε άμεσα υπέρ των εργαζομένων.

Η εκκρεμότητα είναι στην αποζημίωση των υπερωριών του β΄εξαμήνου του 2021 για το οποίο ο Σύλλογος έχει ήδη προγραμματίσει την παρέμβασή του. Δεν υφίσταται ζήτημα καμιάς υπερωριακής απασχόλησης καθ’ υπέρβαση του ωραρίου γιατί καμιά τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από τον δήμο και δεν πρόκειται ν’ αποζημιωθεί κανένας υπάλληλος αν αναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλέψει υπερωριακά. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν έπρεπε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ν’ απορρίψουν τις απαιτήσεις της δημοτικής αρχής.

Ας μην περιμένει κανείς από μας να «φυλακίσουμε» τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων μέσα σε υπομνήματα και σε έντυπα αγωγών. Ο καθοριστικός παράγοντας που διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, ήταν και θα είναι η ίδια η αγωνιστική, μαζική και δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων. Δικαστήρια και υπομνήματα θ’ αξιοποιούνται όσο μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σ’ ένα σύστημα που έχει φροντίσει με κάθε κυβέρνηση να καταργεί ουσιαστικά και τυπικά εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες.

Δεν παριστάνουμε τους σωτήρες.

Δεν σπέρνουμε αυταπάτες ότι θα υπάρξει λύση που να ικανοποιεί τους εργαζόμενους, όταν οι ίδιοι παραμένουν στη γωνία παρατηρητές των εξελίξεων. 

Δεν θα τους εφησυχάζουμε με τα δικαστήρια χωρίς να καθορίζουν οι ίδιοι με την αγωνιστική και γενναία στάση τους την πορεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Δεν θα ψάχνουμε «Ιφιγένειες» για να εκτονωθεί η αγανάκτηση από την εντατικοποίηση της εργασίας, την υποστελέχωση, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Δεν θα ανοίξουμε ζητήματα αναγκαστικής είσπραξης τελών δηλ. κατασχέσεις σε δημότες, όπως προτάθηκε από την Εργατική Πρωτοπορία, με πρόσχημα τις επιθέσεις σε υπαλλήλους που βεβαίως και καταδικάσαμε.

Η ρίζα όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι, μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς σε όλα τα επίπεδα, είναι η πολιτική της εκμετάλλευσης, του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, η πολιτική της απαξίωσης όλων των κοινωνικών μας αναγκών για να πολλαπλασιάζουν τα πλούτη τους οι λίγοι και οι ισχυροί. Αυτοί που προστατεύονται με κάθε κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Είναι οι ίδιοι που για χάρη τους δεν μας φθάνει ένας μισθός για ρεύμα, δεν γίνονται προσλήψεις στο δήμο για να πέφτουν στα νύχια τους οι δημοτικές υπηρεσίες και να θησαυρίζουν, δεν έχουμε μέσα προστασίας, δεν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα να έχουμε στο κλάδο μας τα τελευταία χρόνια δεκάδες νεκρούς. Είναι οι ίδιοι που για χάρη τους δεν δίνονται χρήματα για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο νοσοκομείο, στην εκπαίδευση, στην πρόνοια, στους παιδικούς σταθμούς.

Παλεύουμε να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους ότι η θαρραλέα στάση τους, η συλλογική αγωνιστική δράση με μπροστάρη το σωματείο μας, με αλληλεγγύη, σε κοινή δράση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που τους ακουμπά η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, θα καθορίσει ελπιδοφόρες εξελίξεις για τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας.

Μέσα σε ένα περίπου εξάμηνο δεν αφήσαμε πρόβλημα που να μην ασχοληθήκαμε, να μην έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για να το αντιμετωπίσουμε. Με πίστη στη δύναμη που έχει η πάλη των εργαζομένων.

Η πολύτιμη αξία της ζωντανής, μαζικής και μαχητικής αντίστασης των ίδιων των εργαζομένων, που εμείς δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σήμερα να ενισχύσουμε,  δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί ούτε στο ελάχιστο από «τόμους» εγγράφων, καταγγελιών και αγωγών που κάποιοι συνδικαλιστές φιλοδοξούν να μαζέψουν σαν αγωνιστική προίκα.

Θα συνεχίσουμε σταθερά και θα παλεύουμε με αισιοδοξία για ένα κίνημα χειραφετημένο από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, για ένα κίνημα ανατροπής για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Ρόδος 16/08/2022

+