ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου Ανακοίνωση για τις κάρτες Χριστουγέννων 2022

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΟΚΑΡΤΕΣ 2022

Συνάδελφε/φισσα

Επειδή έχει πέσει πολλή λάσπη σχετικά με τη χορήγηση της κάρτας των Χριστουγέννων από πλευράς της παράταξης Εργ. Πρωτοπορία οφείλουμε να απαντήσουμε.

Όπως γνωρίζεις η μηνιαία συνδρομή που σου παρακρατείται ως μέλος του Συλλόγου είναι 2,64€. Από αυτά τα 1,17€ πιστώνονται στο ταμείο του Συλλόγου και τα υπόλοιπα 1,47€ στο ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Τα χρήματα του ταμείου Αλληλοβοήθειας διατίθενται για βοήθεια σε συναδέλφους με θέματα υγείας,  βάσει του κανονισμού που συνοδεύει το καταστατικό του Συλλόγου (έτους 1997).

Όσον αφορά το ταμείο του Συλλόγου:  

Από τα 1,17€ τα 0,60€ αφορούν τις μηνιαίες συνδρομές κάθε μέλους προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Επομένως, στο ταμείο του Συλλόγου μένουν 0,57€ από κάθε μέλος για να πληρωθούν όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Συλλόγου, όπως : λογιστής του Συλλόγου, έξοδα εκτύπωσης (δωροκαρτών, κατασκευή πανό κλπ), έξοδα δικηγόρου, μίσθωση λεωφορείων (για μεταφορά των μελών σε Γ.Σ., αρχαιρεσίες για Υπηρεσιακό και Διοικητικό Συμβούλιο), έξοδα μεταφοράς και διαμονής των αντιπροσώπων στα Συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Από τα παραπάνω είναι καθαρό  πως δεν υπάρχει η δυνατότητα από το ταμείο του Συλλόγου να καλυφθεί το κόστος των χριστουγεννιάτικων καρτών, δεδομένου ότι η κάρτα για κάθε συνάδελφο κοστίζει 12€. Αυτό σημαίνει πως ο Σύλλογος για να δώσει κάρτες πρέπει να έχει εξασφαλισμένο 1€ το μήνα από κάθε μέλος του. Πράγμα αδύνατον λόγω των συνδρομών στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εξόδων του.

Για το λόγο αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια και πάντα με αποφάσεις του Δ.Σ. οι πληρωμές του ποσού που χρειαζότανε για τις κάρτες γίνονταν από το ταμείο Αλληλοβοήθειας. Οι αποφάσεις αυτές βασιζόντουσαν στην ανάγκη να ωφεληθούν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συλλόγου, με την έννοια της συμβολικής προσφοράς της Χριστουγεννιάτικης κάρτας τις μέρες των εορτών.

Για πρώτη φορά φέτος προέκυψε ζήτημα χορήγησης της δωροκάρτας εξαιτίας της άρνησης του επικεφαλής της παράταξης Εργ. Πρωτοπορία να δοθούν χρήματα από το ταμείο Αλληλοβοήθειας. Μάλιστα πριν λίγες μέρες, παραμονή των εκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, έστειλε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πως δόθηκαν 74.140,48€ εκτός κανονισμού χωρίς να αναφέρει πως σε αυτό είναι και τα ποσά των δωροκαρτών που αποφάσιζε τα προηγούμενα χρόνια το Δ.Σ. του Συλλόγου για να δώσει στα μέλη του.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ, ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό, να σταματήσουμε φέτος αυτή τη συμβολική προσφορά που έδινε κάθε χρόνο ο Σύλλογος στα μέλη του, ειδικά τώρα που η ακρίβεια έχει τσακίσει το μισθό μας. Οι περικοπές στους μισθούς, η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που έχουν περάσει και διατηρούν σε ισχύ όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια τις μέρες των γιορτών να χαρούμε όπως μας αξίζει με τις οικογένειές μας τις μέρες αυτές.

Παρά την αρνητική στάση του επικεφαλής της  Εργ.  Πρωτοπορίας και όλες τις προφάσεις που επινοούσε για να μη δώσει κάρτες ο Σύλλογος, προχωρήσαμε τη διαδικασία αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Βρισκόμενος τέλος μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα και αφού πετύχαμε συμφωνία με τον μοναδικό επιχειρηματία που ανταποκρίθηκε και με προσφορά και με αποπληρωμή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ψήφισε «παρών».

Αυτή τη στιγμή το ταμείο Αλληλοβοήθειας διαθέτει 44.278€ ενώ το ταμείο του Συλλόγου 5.182€.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν δυσκολίες ο Σύλλογος να ανταποκριθεί σε άλλες του υποχρεώσεις, πράγμα που θα επιλυθεί οριστικά με την καταστατική συνέλευση που θα περιλαμβάνει και τον επανακαθορισμό των συνδρομών του Συλλόγου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ξέρουμε ότι δεν μας σώζουν ούτε οι κάρτες, ούτε τα pass, τα voucher και τα καλάθια....καπαμά που επιστρατεύει η κυβέρνηση, πάλι με δικό μας δημόσιο χρήμα για να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων από την πολιτική που τους στερεί ολοένα και περισσότερα αγαθά από τη ζωή τους.

Με σταθερότητα και συνέπεια, αγωνιζόμαστε να δυναμώσουν οι αγώνες, ν’ ανατραπεί αυτή η βαρβαρότητα που καταδικάζει τους πολλούς για να καλοπερνούν οι λίγοι (Catarαμένοι και μη).

Και τις μέρες των Χριστουγέννων κανένας μόνος του.

Καλές γιορτές!

Ρόδος 20/12/2022

+