Καταγγελία ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για ΕΔΕ στους εργαζόμενους Μουσείου Αλεξανδρούπολης

 

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 


Στις 13 Ιουνίου 2024 είχε προγραμματιστεί από την ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Οι εργαζόμενοι του Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου εκφράζοντας την αντίδρασή τους σε αυτήν την επίσκεψη έβγαλαν ανακοίνωση αιτιολογώντας τη στάση τους.

Ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους πως η πόλη τους έχει γίνει βάση του ΝΑΤΟ  διαδραματίζοντας ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σφαγή του Ουκρανικού και του Ρωσικού λαού για ξένα συμφέροντα, συμπληρώνοντας πως δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το Ισραήλ, που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη. Ανέφεραν πως η επίσκεψη θα γίνει δωρεάν εκτός ωραρίου λειτουργίας όταν για τους πολίτες αλλά και για τα στελέχη του ελληνικού στρατού το εισιτήριο είναι 6€ (που από 1/1/2025 θα γίνει 10€), ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει για το απαιτούμενο προσωπικό και έχει αφήσει για 2 μήνες απλήρωτους τους συμβασιούχους.

Η επίσκεψη ακυρώθηκε από τη ΧΙΙ Μεραρχία για δικούς της λόγους.  Όμως δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Στόχος της ΕΔΕ είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης, να ποινικοποιήσουν την κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια επιβολής σιωπητηρίου στις επιλογές ηγεσίας ΥΠ.ΠΟ - κυβέρνησης και συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης απαιτώντας άμεσα να ανακληθεί η ΕΔΕ.

 

Ρόδος 12/07/2024


+