ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου : Για την εξελισσόμενη “στοχοθεσία-αξιολόγηση” του ν.4940/2022


 

Για την εξελισσόμενη “στοχοθεσία-αξιολόγηση” του ν.4940/2022


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

         Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με τις πρόσφατες εγκυκλίους του ΥΠΕΣ, σας ενημερώνουμε τα εξής:

·        Δεν υπάρχει αυτό το διάστημα προκηρυγμένη «αποχή/απεργία» της ΑΔΕΔΥ ή της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την αξιολόγηση, μετά τις υπ’ αριθμ. 228/2024 και 830/2024 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (η πρώτη της ΑΔΕΔΥ και η δεύτερη της ΠΟΕ-ΟΤΑ), που την έκριναν παράνομη. Ζητήθηκε στη συνέχεια από την ΑΔΕΔΥ να πάρει νέα απόφαση «απεργίας/αποχής», όμως κατά πλειοψηφία δεν λήφθηκε απόφαση.

·        Η αποχή των εργαζομένων από την αξιολόγηση στους Δήμους πριν τις 04/11/2024 ήταν καθόλα νόμιμη, καθώς υπήρχε νόμιμα προκηρυγμένη απεργιακή κινητοποίηση και δεν νομιμοποιείται κανένας να εκτοξεύει απειλές.

·        Οι διαδικασίες και τα 3 στάδια αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 για  το έτος 2023 έχουν ολοκληρωθεί και κάθε ενέργεια που πιθανόν ζητείται εγγράφως ή προφορικώς για αυτό το έτος από τους εργαζόμενους είναι εκπρόθεσμη.

·        Τα επιμορφωτικά σεμινάρια για την υλοποίηση των Σχεδίων Ανάπτυξης που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 στο πλαίσιο της διαδικασίας στοχοθεσίας & αξιολόγησης του ν. 4940/2022, στα οποία αναφέρεται η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών σχετίζονται με την αξιολόγηση του 2023, η οποία βέβαια έχει ολοκληρωθεί και οι εκθέσεις αξιολόγησης όλων των αξιολογούμενων έχουν ολοκληρωθεί. Τα λεγόμενα Σχέδια Ανάπτυξης αφορούν την «προηγούμενη» χρονιά, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και πραγματοποιούνται την «επόμενη». Απλά φέτος θα ολοκληρωθούν με καθυστέρηση, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει αυτό το διάστημα ένας καταιγισμός σεμιναρίων (με τηλεκπαίδευση) σε όλους τους υπαλλήλους, είτε είχαν δηλώσει αποχή, είτε όχι για το 2023, σεμινάρια που τους δήλωσαν οι προϊστάμενοί τους (εφόσον δεν απείχαν). Σεμινάρια που τους επιβάλλονται για να βελτιωθούν, δεδομένου ότι όλοι – υπάλληλοι & προϊστάμενοι – κρίνονται στις εκθέσεις αξιολόγησής τους ότι χρειάζονται βελτίωση (ανάπτυξη) υποχρεωτικά σε τρεις «δεξιότητες»!!!

Γίνεται φανερό από την μια ότι το ΕΚΔΔΑ πρέπει να «καταναλώσει» το χρήμα που του έχει διατεθεί…και από την άλλη ότι το ΥΠΕΣ πρέπει να δείξει ότι η «αξιολόγηση» στο δημόσιο προχωράει απρόσκοπτα. Εξάλλου γι’ αυτό έχει αφαιρεθεί εδώ και χρόνια (από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά) η «αυτοαξιολόγηση» του υπαλλήλου, δηλ. ο υπάλληλος αξιολογείται είτε θέλει, είτε όχι, είτε απέχει από τις διαδικασίες, είτε όχι.

Σημειώνουμε ότι τα περιβόητα Σχέδια Ανάπτυξης και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των σεμιναρίων για τον αξιολογούμενο και τον αξιολογητή, δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι στην αξιολόγηση του επόμενου έτους, εν προκειμένω του 2024, θα ληφθεί υπόψη… το εάν και ποιοι υπάκουσαν…

Βέβαια υπάρχει και η σύνδεση ανάμεσα στην «αξιολόγηση-στοχοθεσία» με το «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής» του ν. 5149/2024, όπου η συμμετοχή φορέων και υπαλλήλων αποτελεί προϋπόθεση υπαγωγής τους, όταν…, εάν… και εφόσον διατεθούν χρήματα (ποια θα είναι η λεγόμενη ανταμοιβή;) για τον συγκεκριμένο φορέα και για την συγκεκριμένη οργανική μονάδα, εάν και εφόσον αυτή επιλεγεί. Προσπαθούν με υποσχέσεις, με «το καρότο και το μαστίγιο» να κάνουν τους υπαλλήλους να σκύψουν το κεφάλι, να αποδεχτούν ότι θα είναι οι «σταθμάρχες» για ότι συμβεί…, να χτυπήσουν καθετί συλλογικό υπάρχει ανάμεσα στους υπαλλήλους κάθε υπηρεσίας, κάθε φορέα.

Θεωρούμε πως πρέπει οι συνάδελφοι που διαφωνούν με την κατάσταση αυτή, που αντιλαμβάνονται ότι τα σεμινάρια που τους επιβάλλονται δεν τους βοηθάνε σε τίποτα, να καταθέτουν τις αντιρρήσεις τους στην υπηρεσία τους, στο φορέα τους, στο ΕΚΔΔΑ/ΕΚΠΑ και βέβαια στο Σύλλογο.

·         Χρειάζεται να τονίσουμε πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες της λεγόμενης «αξιολόγησης-στοχοθεσίας» όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την λειτουργία και τις ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι, αλλά είναι εκτός των άλλων και πολύπλοκες και χρονοβόρες και άκρως γραφειοκρατικές.

Αλήθεια πόσο σχέση έχει το mentoring και το coaching με τις υπηρεσίες μας, με Τμήματα με μετρημένους υπαλλήλους, χωρίς μέσα και εξοπλισμό;

·         Το ΥΠΕΣ στην απάντηση που δίνει «Γιατί Αξιολόγηση;» αναφέρει «Η αξιολόγηση με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, γίνεται εργαλείο βελτίωσης και επιβράβευσης, ενώ διασφαλίζει ότι ο σωστός άνθρωπος θα βρεθεί στη σωστή θέση»!!! Αυτά διαβάζουν και γελάνε οι υπάλληλοι, όταν χρησιμοποιούνται για να μπαλώνουν τρύπες στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όταν οι σκοπιμότητες των αιρετών υπερισχύουν κάθε «αξιοκρατίας», όταν «η κινητικότητα» έχει μετατραπεί σε εργαλείο απαγόρευσης «μετακίνησης».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η μαζική συμμετοχή μας στην «απεργία-αποχή» από την αντιδραστική «στοχοθεσία – αξιολόγηση», αλλά  και οι μετέπειτα μαζικές καταθέσεις «αντίρρησης/διαφωνίας» από τους εργαζόμενους, αξιολογούμενους και αξιολογητές είναι η καλύτερη απάντηση στην υποστελέχωση, στους χαμηλούς μισθούς, στην έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, στις χρόνιες «αναθέσεις» σε θέσεις ευθύνης, στην τρομοκρατία και την υποτίμηση, στις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, στις επιλογές λειτουργίας των υπηρεσιών μας ως διοχετευτές εκατομμυρίων στους μεγαλοεργολάβους.

 

Ρόδος 10/03/2025

+