Η Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις εκλογές του Συλλόγου το 2008

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ,

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Οι εκλογές του Συλλόγου μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο, όπου επιχειρείται πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων να κτίσουν τους νέους ΔΗΜΟΥΣ Α.Ε.
Το μέλλον μας γι’ αυτούς είναι η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα, όπου επικρατούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ατομικές συμβάσεις, η εργασία με βάση «τον κύκλο ζωής», η διαρκής προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων, η μείωση του «κόστους εργασίας», η διάλυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Ο συνδυασμός μας, σταθερά προσηλωμένος στα συμφέροντα και ΜΟΝΟΝ των εργαζομένων, με την εκπροσώπησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αγωνίστηκε με κάθε μέσο, ώστε ό,τι κατακτήσαμε να μη χαθεί και να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερα.
Αγωνιστήκαμε με τη δική σας συμμετοχή να εξασφαλισθεί η καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, η σταθερή και απρόσκοπτη πληρωμή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και δανείων, αγωνιστήκαμε για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την αποτροπή των συνεπειών της λύσης των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους.
Οι συνέπειες όμως, της εφαρμογής του νέου αντιδραστικού Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων, δεν μας επιτρέπει κανένα εφησυχασμό αλλά πιστεύουμε ότι ΤΩΡΑ περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι:


Γιατί,
Τα κυρίαρχα ρεύματα στην Ευρώπη επιβάλλουν πολιτικές αποκέντρωσης της Κεντρικής Διοίκησης με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς πόρους, ώστε οι Δήμοι να επιβάλλουν οι ίδιοι φόρους, τέλη, να προσλαμβάνουν με STAGE, να δημιουργούν νέες γενιές συμβασιούχων, φθηνό εργατικό κόστος, υποβάθμιση των κανόνων Ασφάλειας και Υγιεινής και των συνθηκών εργασίας, προχωρώντας ακάθεκτοι στην διαμόρφωση του «κατάλληλου περιβάλλοντος», ώστε να συνεργάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον επιχειρηματικό κόσμο σε τομείς κοινωνικών παροχών.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η καλύτερη λειτουργία του Συλλόγου θα είχε ως αποτέλεσμα, πρωτίστως την ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και για τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν ως διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Οι συχνές επισκέψεις σ’ όλους τους χώρους εργασίας, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα βοηθούσε τόσο στην συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων όσο και στην ενημέρωση και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάθε χώρου εργασίας.
Οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι, μπορούν μέσα από τη δική τους αυτοοργάνωση να δημιουργούν επιτροπές αγώνα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση και η ενημέρωσή τους. Η λειτουργία των επιτροπών αυτών σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου είδαμε και στην πράξη ότι (π.χ. ΑΔΕΚΤ – Προσχολικά – ΔΟΠ – ΔΟΝΑ – Πολιτιστικός), είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων για να δρομολογήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.
Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την οργάνωση των αγώνων και των κινητοποιήσεων, γιατί εκεί έχει ο κάθε εργαζόμενος λόγο και δικαίωμα να διαμορφώνει εξελίξεις που τον συμφέρουν για την λύση των προβλημάτων του. Γι’ αυτό κρίνουμε απαραίτητο οι Γ.Σ. να συγκαλούνται κάθε 6μηνο.
Η συναδελφικότητα πιστεύουμε ότι καλλιεργείται όχι μόνο μέσα από ένα ωράριο γεμάτο προβλήματα αλλά πολύ περισσότερο με σχέσεις που αναπτύσσονται με κοινή συμμετοχή σε πολιτιστικές, αθλητικές και σχέσεις αλληλεγγύης.
Τα κοινά προβλήματα όλων των εργαζομένων απαιτούν συνεργασία και αλληλεγγύη των Συλλόγων και των Σωματείων για κοινή δράση, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και ενωμένα τις επιθέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται στα εργατικά μας δικαιώματα (σχέση εργασίας, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία, κ.α.).

Ο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

(Ν. ΣΙΟΥΦΑ – Ν. ΡΕΠΠΑ – Ν. ΠΕΤΡΑΛΙΑ)

1. Αύξηση του ορίου ηλικίας για χιλιάδες εργαζόμενους
2. Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 68 χρόνια με το πρόσχημα της προαιρετικότητας, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γηρατειά, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, με τον εκβιασμό των άθλιων συντάξεων.
3. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα από 58 στα 60 χρόνια για τους εργαζόμενους με 35 χρόνια ασφάλισης.
4. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55 χρόνια για μειωμένη για τους εργαζόμενους που έχουν 10.500 ένσημα εκ των οποίων τα 7.500 είναι Βαρέα-Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), ετοιμάζοντας την τελική επίθεση για τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ και την κατάργηση του θεσμού.
5. Αύξηση του ορίου ηλικίας και κατάργηση του δικαιώματος της πρόωρης – μειωμένης σύνταξης στα 50 χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
6. Κατάργηση της συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ηλικίας με 37 χρόνια ασφάλιση και καθορισμό ορίου ηλικίας τα 58 χρόνια.
7. Αύξηση της «ποινής» του ποσοστού μείωσης των συντάξεων ανά χρόνο από 4,5% σε 6% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα
8. Ενοποίηση των ταμείων με σκοπό την κατάργηση και την προς τα κάτω εξίσωση των δικαιωμάτων.
9. Μείωση των συντάξεων, μείωση των επικουρικών συντάξεων που δεν θα ξεπερνούν το 20% του ποσού της σύνταξης.
10. Το Ταμείο Αλληλεγγύης που διαφημίζει η κυβέρνηση στοχεύει να μεταφέρει τις ευθύνες της, τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω του ΦΠΑ, των αποκρατικοποιήσεων και της παρακράτησης του 10% του «κοινωνικού πόρου» μιας σειράς ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ

1. Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους ανεξαρτήτως τρόπους πρόσληψης.
2. Κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
3. Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
4. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
5. Αύξηση της χρηματοδότησης των ταμείων από το κράτος και τους Δημάρχους. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου των ποσών που οφείλουν.
6. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερος μισθός 1.400 €. Κατώτερη σύνταξη 1.120 €.
7. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Πέντε (5) χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Προστασία της μητρότητας.
8. Την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την πρόταση της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α., που ομόφωνα αποφάσισε ο Σύλλογος. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Όλοι οι επαγγελματικοί κίνδυνοι να αντιμετωπίζονται με όλα τα υπάρχοντα συλλογικά μέτρα στην πηγή τους, με στόχο την εξάλειψή τους και όχι την διαχείρισή τους.
9. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες εργασίας.
10.
Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη – Σταθερή Εργασία. 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
+