Αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από τα Β.Α.Ε. και ο κατάπτυστος συμβιβασμός της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΜΑΗΣ 2008
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση της Ν.Δ στις 18 Απρίλη ψήφισε στην βουλή μαζί με το ΠΑΣΟΚ το νόμο 3660 που περιέχει την ένταξη ενός πολύ μικρού αριθμού ειδικοτήτων από των κλάδο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και πανηγυρίζει ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις, εδώ και 20 χρόνια έχει δώσει σκληρούς πολυήμερους αγώνες για την ένταξη στα Β.Α.Ε. σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζόμενων. Μόνο τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουμε πάνω από 50 ημέρες απεργίας για να ενταχθεί ο κλάδος στα ΒΑΕ. Μάλιστα, στην απεργία τον Απρίλη του 2006 η μαζική συμμετοχή και ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αδιαλλαξία της και να υποσχεθεί ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, στο πνεύμα του κανονισμού του ΙΚΑ.
Δύο χρόνια από αυτή την απεργία η κυβέρνηση της ΝΔ αφού ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά, επιταχύνει τώρα την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 (νόμο Ρέππα) του ΠΑΣΟΚ, αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα από τα Β.Α.Ε.. που περιέχει ακόμα και ο παρωχημένος κανονισμός του ΙΚΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τις 18 ειδικότητες των οικοδόμων που περιέχει ο κανονισμός του ΙΚΑ μόνο 2 συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νόμο, περιορίζοντάς τον στις παρακάτω ειδικότητες: στους εργαζόμενους που ασχολούνται με την συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οδοκαθαριστές, εργάτες αφοδευτηρίων, χειριστές μηχανημάτων σάρωθρον, εργάτες ταφής – εκταφής νεκρών, καθαριστές οστών, εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών και εναερίτες ηλεκτρολόγοι.
Αυτές οι ειδικότητες σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οι μεν άνδρες το 58ο έτος της ηλικίας τους, οι δε γυναίκες το 53ο, χωρίς η σύνταξη που θα πάρουν να είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, και βέβαια πολύ – πολύ μικρότερη για τις γυναίκες.
Και βεβαία όπως αναφέρεται στο νόμο «το ανωτέρω προσωπικό υπόκειται στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς 4,3% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, αναδρομικά από 8 – 4 - 1999 του διορισμού τους ή της μονιμοποίησής του» δηλαδή ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει 50 έως 60 ευρώ το μήνα από το 1999 μέχρι σήμερα (δηλαδή 9 χρόνια Χ 12 μήνες = 108μηνες Χ 60 ευρώ το μήνα = 6480 ευρώ) για να ενταχθεί και βέβαια θα συνεχίσει να πληρώνει μέχρι την συνταξιοδότησή του.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού αυτόν τον νόμο επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και στόχος τους είναι το «πετσόκομμα» της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή της Ευρωένωσης και των βιομηχάνων.
Ο κλάδος έχει εμπειρία από τέτοιους αντεργατικούς νόμους και ένας τέτοιος ήταν και ο 2703/ 99 ο οποίος ήταν ένας ασύμφορος και αποτρεπτικός νόμος και γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έκαναν χρήση, λόγω ότι έπρεπε να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα, το ίδιο θα συμβεί και με το νέο νόμο.
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ( ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΑΣΚ) που με την πρόταση που κατέθεσαν στο υπουργείο για τα Β.Α.Ε αποδεικνύεται ο κατάπτυστος συμβιβασμός και οι δεσμεύσεις τους απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού η πρότασή τους είναι χειρότερη και από τον κανονισμό του ΙΚΑ (π.χ επασφάλιστρο, ειδικότητες κλπ). Από κοινού αυτές οι παρατάξεις συμφώνησαν με την κυβέρνηση για το σταμάτημα της απεργίας τον Απρίλη του 2006 και βέβαια πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σήμερα.
Αντί να διεκδικήσουν την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πρότασή τους βοήθησε ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης που αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα από τα ΒΑΕ.
Αντί να αποκαλύψουν και να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για τα οικονομικά των ταμείων που χάθηκαν στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα, αντί να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα, αντί να απαιτήσουν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στο τζόγο, αντί να αναδείξουν την τεράστια εισφοροδιαφυγή από κράτος και εργοδότες (ΔΗΜΟΥΣ), πρότειναν -και η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό - επασφάλιστρο 4,3%, ζητώντας ουσιαστικά από τον εργαζόμενο να ξαναπληρώσει για ένταξη στα ΒΑΕ, αφήνοντας τους εργοδότες στο απυρόβλητο.
Δεν μας προκαλούν εντύπωση οι ανακοινώσεις τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΑΣΚ (ΣΥΝ) που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν συμφωνήσει και πρωτοστατήσει για την κατάπτυστη πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα ΒΑΕ, σήμερα που η κυβέρνηση την έκανε νομό επιχειρούν για λόγους αποφυγής του πολιτικού κόστους να διαφοροποιηθούν. Αυτές οι δυνάμεις πρωτοστάτησαν στον αποκλεισμό της ΔΑΣ - ΟΤΑ από το προεδρείο, μετά την άρνηση του γραμματέα της ομοσπονδίας και στελέχους του ΠΑΜΕ να υπογράψει αυτή την κατάπτυστη πρόταση.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την στάση αυτών των παρατάξεων και να καταδικάσουν όχι μονό την ΠΑΣΚΕ αλλά και την ΑΣΚ (ΣΥΝ), γιατί αποτελεί το «αριστερό» δεκανίκι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, όσο για τη ΔΑΚΕ είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις κυβερνητικές εντολές.
Όσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, όσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και των ΣΥΝεταίρων τους, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διεκδικούμε τα αιτήματά μας, θα αναπτύσσουμε τους αγώνες μας. Για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
Η ΔΑΣ ΟΤΑ με βάση τα παραπάνω θεωρεί ότι αυτός ο νόμος είναι σε βάρος των εργαζομένων μια και θα πληρώσουν τεράστια ποσά για να ενταχθούν στα Β.Α.Ε. και βέβαια θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Δεν περιλαμβάνονται παρά πολλές ειδικότητες και γενικά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες σήμερα.
Γι’ αυτό καλεί τους εργαζομένους του κλάδου να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τα παρακάτω.
  1. Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ με νέους χώρους βάσει της  επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας της εργασίας.
  2. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων (επασφάλιστρο).
  3. Ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος και τους δήμους για όσα χρόνια έχει διανύσει ο εργαζόμενος σε χώρους που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί.
  4. Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών.
  5. Ένταξη όλων όσων εργάζονται στους παρακάτω χώρους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι σε ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, Διαλογή στην πυγή, καθαριότητα, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, πλύστες και συντηρητές κάδων, τεχνίτες επισκευής απορριμματοφόρων, πλύστες απορριμματοφόρων, εργάτες νεκροταφείων, εργάτες και τεχνίτες πράσινου, άσφαλτα, οδοσήμανσης, εργάτες αφοδευτηρίων, εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρολόγοι, εναέριες δικτύων, υδραυλικοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφονηπιοκόμοι σε παιδικούς σταθμούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε ΚΑΠΗ, Δ. Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, γυμναστές, μουσικοί πνευστών, αρχειοθέτες βιβλιοθηκονόμοι, εργαζόμενοι σε φωτοτυπικά μηχανήματα.
  6. 30ωρο – 5μερο – 6ωρο μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στα 55 για τους άντρες στα 50 για τις γυναίκες.
  7. Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια εργαζομένων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα.
  8. Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
  9. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογες ειδικές ετήσιες άδειες για τους εργαζόμενους.
  10. Εμβολιασμός όλων για ηπατίτιδα, τέτανο, κλπ. και ετήσιος προληπτικός έλεγχος.
  11. Δημιουργία Κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας συνδεδεμένων με το ΕΣΥ και κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.
  12. Να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των επιτροπών Υγιεινής & Ασφάλειας.
Θα εντείνουμε την δράση μας επιδιώκοντας τον συντονισμό όλων των εργαζομένων στις βαριές επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα διεκδικώντας το πλαίσιο των αιτημάτων μας που ανταποκρίνεται και ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας.
ΔΑΣ ΟΤΑ
+