Δημοτική Αστυνομία: Συμπληρωματικός κατασταλτικός μηχανισμός στους δήμους – παραρτήματα του κράτους.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α.
http://www.poeota.gr/dasota e-mail : grammateas@poeota.gr FAX: 2103802864
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιούλης 2008
Δημοτική Αστυνομία: Συμπληρωματικός κατασταλτικός μηχανισμός στους δήμους – παραρτήματα του κράτους.
Τον παραπάνω τίτλο θα μπορούσε να έχει το σχέδιο νόμου που δόθηκε πρόσφατα για την «αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας».
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, έχουν προωθηθεί αναδιαρθρώσεις και μέτρα με στόχο να αντιστοιχηθεί στις σημερινές απαιτήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας. Η αντιδραστικοποιηση της Τ.Α δεν σταματάει εδώ, γίνεται προσπάθεια να βαθύνει ακόμα περισσότερο παίρνονται νέα μέτρα, με νέους κύκλους βαθιών αντιδραστικών αλλαγών.. Για να μπορέσει να περάσει αυτά αντιλαϊκά μετρά χρειάζεται και αντίστοιχο μηχανισμό γι’ αυτό δίνονται τέτοιες αρμοδιότητες στην δημοτική αστυνομία για να γίνει συμπληρωματικός κατασταλτικός μηχανισμός στους δήμους. Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση της Ν.Δ προωθεί σήμερα την ακόμα στενότερη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την δημοτική αστυνομία.
Στο νομοσχέδιο σημειώνεται χαρακτηριστικά τόσο με την «συνδρομή που παρέχει η ΕΛ.ΑΣ. στη δημοτική αστυνομία κατά την άσκηση του έργου της δεύτερης και ειδικότερα σε ελέγχους ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπου αυτό προβλέπεται». Όσο και με τη διάταξη «ότι η δημοτική αστυνομία για την εκτέλεση των καθηκόντων της εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, στους δημοτικούς αστυνομικούς.
Άλλωστε για να υλοποιηθούν οι 29 πλέον μεταφερόμενες αρμοδιότητες στην δημοτική αστυνομία απαιτούνται ισχυρά κατασταλτικά μέτρα.
Σ’ αυτές τις αρμοδιότητες περιλαμβάνουν, από τον έλεγχο της λειτουργίας των παιδότοπων μέχρι την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών. Επίσης περιλαμβάνονται η τήρηση των διατάξεων ύδρευσης, άρδευσης, ποιότητας νερού!!! Ως τον έλεγχο ηχορύπανσης και επιβολής της κοινής ησυχίας και την λειτουργία της μουσικής των καταστημάτων. Ακόμα η δημοτική αστυνομία θα ελέγχει τους οργανωμένους από τον δήμο χώρους εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακά ομάδων, τις επικίνδυνες οικοδομές, αφαιρώντας τις άδειες σε όσους έχουν οφειλές στο Ι.Κ.Α. ως και την προστασία μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κ.α.
Η δημοτική αστυνομία μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. θα ασκούν ρυθμίσεις κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και σε τμήματα της εθνικής που περνά από κατοικημένες περιοχές και ούτω καθ’ εξής.
Για όλα τα παραπάνω «απαιτείται» η κατάργηση του σταθερού 5ήμερου ωραρίου και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο για 7ήμερη εργασία 365 μέρες το χρόνο για όλο το 24ώρο μιας και όλο το προσωπικό θεωρείται ότι «βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για ταχεία επέμβαση του σε κάθε τόπο και χρόνο»!!! αν και οι παραβιάσεις του σταθερού 5ήμερου έχουν ήδη αρχίσει όπως στον δήμο Περιστερίου.
Η «αστυνομική» νοοτροπία κατοχυρώνεται στην παρ 7 του αρ 2 όπου κάθε ελεγχόμενος πολίτης υποχρεούται να δίνει τα στοιχεία του άμα του ζητηθούν διαφορετικά θα μηνύεται στον εισαγγελέα.
Η στρατιωτικοποιημένη «αναβάθμιση» επικυρώνεται με σωρεία άρθρων στο υπάρχον νομοσχέδιο με τα οποία καλείται να λειτουργεί το ένστολο προσωπικό δηλαδή με κανόνες πειθαρχίας και ιεραρχίας. Εγγύηση για αυτό η εκπαίδευση του προσωπικού που γίνεται στις ειδικές σχολές στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ.
Για τους παραβάτες και τους ανυπάκουους δημοτικούς αστυνόμους τους περιμένουν «ένστολα – ξεχωριστά υπηρεσιακά – πειθαρχικά συμβούλια» που δημιουργούνται και θα επιβάλλουν ειδικές ποινές, που διέπονται από διατάξεις «ειδικού πειθαρχικού δικαίου».
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Δεν πέσαμε ως ΔΑΣ-OTA έξω στις προβλέψεις μας όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα εκφράζοντας την αντίθεσή μας κατά την διάρκεια υλοποίησης του προεδρικού διατάγματος 23/2002. Ότι δηλαδή κύριος στόχος τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής της ΝΔ είναι η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αστυνομικά καθήκοντα δευτερευούσης σημασίας μεταφέροντας τέτοιες αρμοδιότητες στους δήμους έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύσει την κύρια ενασχόληση της την παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τις αντεργατικές πολιτικές, τις αιτίες και τους αιτίους που τις γεννούν.
Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΣΥΝ που συναίνεσαν, προωθούν και υλοποιούν την εφαρμογή των κυβερνητικών διατάξεων, συγκροτώντας δημοτικές αστυνομίες, ως πρόσθετους αντιλαϊκούς κατασταλτικούς μηχανισμούς στους δήμους. Ανάλογες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που σιωπηρά αποδέχτηκε την εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων περί ίδρυσης και συγκρότησης αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στους δήμους.
Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ απαιτούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να μετατραπεί η δημοτική αστυνομία σε ειδική υπηρεσία με εργαζόμενους ίσους με τους υπόλοιπους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
+