Η διασπαστική στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ για Ωράριο και Παιδικούς Σταθμούς


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ
http://www.dasota-rodos.gr email:dasotarodos@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της σφυροκοπώντας ανελέητα με συνεχή μέτρα τόσο τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα.
Καταργώντας Σ.Σ.Ε., αυξάνοντας τους φόρους σε βασικά είδη κατανάλωσης, ιδιωτικοποιώντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
Αυξάνει το ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα Ν.Π.Δ.Δ. από 2,5 έως 10 ώρες εβδομαδιαίως. Ανοίγει τον δρόμο στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, στην εφαρμογή πρωινής και απογευματινής λειτουργίας, στο "σπαστό ωράριο", στην κατάργηση των υπερωριών, κ.α.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούμε την αύξηση των ωρών εργασίας με οργανωμένη λαϊκή απειθαρχία και ανυπακοή να μην υιοθετήσουμε μοιρολατρικά τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν στόχο να μεταφέρουν και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Με συζητήσεις στους Χώρους Εργασίας μας, με την συμμετοχή μας στις Επιτροπές Αγώνα, με μαζικότητα και αποφασιστικότητα μέσα από τα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων μας, να πάρουμε απόφαση μη εφαρμογής της επέκτασης του ωραρίου, να καταργήσουμε τον Νόμο στην Πράξη, μέσα από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων (π.χ. Δήμος Πετρούπολης).
Ιδιαίτερα στους Παιδικούς Σταθμούς με συγκεντρώσεις και συσκέψεις με Γονείς, που υφίσταται τα ίδια αποτελέσματα αυτής της αντεργατικής πολιτικής, να αγωνιστούμε σε κοινό μέτωπο, να μην γίνει αποδεκτή η επέκταση του ωραρίου, άμεσα να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, και να καταργηθούν τα τροφεία.
Την πρότασή μας αυτή (Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α.), για ενιαίο μέτωπο και κλιμάκωση σε κάθε Δήμο σε όλο τον κλάδο, καταψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ.
Η πρότασή τους για 24ωρες επαναλαμβανόμενες μόνο στους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς προετοιμασία, χωρίς μέτωπο μαζί με τους γονείς χωρίς συντονισμό και γενίκευση σε όλο τον κλάδο υπονομεύει τον αγώνα, του δίνει αποσπασματικά χαρακτηριστικά, σε τελευταία ανάλυση βοηθά τους Δημάρχους και την κυβέρνηση στην εφαρμογή του νέου ωραρίου.
Στην πρόταση την οποία καταθέσαμε ως Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 3/5/2011 συναντήσαμε την άρνηση της πλειοψηφίας αφού ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ- ΑΣΚ και οι (Αριστερές Συσπειρώσεις σε ρόλο συμβουλάτορα) καταψήφισαν τόσο το σκεπτικό όσο και το συγκεκριμένο σχέδιο για άμεση δράση.
Αποφάσισαν 24ώρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις μόνο για τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς.
Με αυτή τους την πρόταση αποδυναμώνουν, διασπούν, απογοητεύουν και απονευρώνουν την δυναμική που μπορεί και πρέπει να δείξει τόσο ο κλάδος στην Τ.Α. αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι σε όλο τον Δημόσιο Τομέα.
Η πράξη τους αυτή έρχεται ως συνέχεια της θέσης των δυνάμεων του Κυβερνητικού και Εργοδοτικού Συνδικαλισμού στην ΑΔΕΔΥ όταν στις αρχές Φλεβάρη αποδεχόταν ουσιαστικά την αύξηση του ωραρίου που κατέθετε το Υπουργείο Εσωτερικών με τη λογική ότι δεν θα αποδεχτεί την διεύρυνση του στο σύνολο του Δημόσιο Τομέα.
Καλούμε τους εργαζομένους-ες του κλάδου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε μαζί με τα ταξικά σωματεία τους αγώνες μας, ώστε με μαζικότητα και αποφασιστικότητα να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, συσπειρώνοντας τους συναδέλφους μας και την κοινωνία στο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που ικανοποιεί τις ανάγκες του μισθωτού, του συνταξιούχου, του ανέργου, του μικρομεσαίου, του ελεύθερου επαγγελματία, του αγρότη.
Έχουμε την δύναμη να επιβάλουμε την ανάσχεση των αντεργατικών μέτρων.
Καλούμε τους εργαζόμενους-ες, να αντισταθούμε από κοινού με τους γονείς για να μην γίνουν οι Παιδικοί Σταθμοί baby parking και το προσωπικό των σταθμών παρκαδόροι.
Άμεσα να οργανώσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μετά την ημέρα ψήφισης της επέκτασης του ωραρίου απαιτώντας:
  • Την κατάργηση του Νόμου στην πράξη για την επέκταση του ωραρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του υπουργείου παιδείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής, κατάργηση των νόμων για την «αποκέντρωση» της αγωγής και πρόνοιας του παιδιού.
  • Άμεσες δημόσιες επενδύσεις για άμεσο προσεισμικό έλεγχο και επέκταση σύγχρονης κτιριακής υποδομής, με βάση την γειτονιά και προτεραιότητα στις εργατικές συνοικίες.
  • Γενναία χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τώρα. Να κατευθυνθούν άμεσα κονδύλια του ΕΣΠΑ για αυτές τις οξυμμένες λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί στους Δήμους η χρηματοδότηση που το κράτος χρωστάει.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενιαίος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των Π.Σ. με στήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς, την σταθερή επιμόρφωση τους στις νέες διαμορφωμένες παιδαγωγικές - επιστημονικές συνθήκες.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν. Μία παιδαγωγική σχολή ανωτάτου επιπέδου.
  • Δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν ΤΩΡΑ τα τροφεία.
  • Κάτω τα χέρια από τη θεσμοθετημένη αναλογία παιδιού - παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
  • Το 30ωρο,5ημερο, η σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες, και η ανάπαυση των εργαζομένων στους Π.Σ. σε συγκεκριμένες περιόδους δεν είναι εργασιακό προνόμιο. Η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της παιδαγωγικής καθορίζει τη ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας του παιδιού.
  • Πλέγμα παιδικών κατασκηνώσεων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις περιόδους των διακοπών, γονική πληρωμένη άδεια μέχρι τα δυο πρώτα χρόνια του παιδιού. 
+