Ανακοίνωση για τον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ
http://www.dasota-rodos.gr  email:dasotarodos@gmail.com
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
 Οι αντεργατικές πολιτικές της Συγκυβέρνησης και της Τρόικα εφαρμόζονται εξαφανίζοντας κάθε δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, την πρόνοια, κάθε κοινωνικού αγαθού.
Οι εργατικοί αγώνες κάθε μορφής, για ζωή με δικαιώματα, ειδικά σήμερα σε συνθήκες κρίσης ποινικοποιούνται, καταστέλλονται ακόμα και με την χρήση βίας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Όμως, για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να απαλλαγούν από άλλες αρμοδιότητες.
Σ' αυτό το πλαίσιο εμπλέκεται και η Υπηρεσία μας, αφού με τον κατασταλτικό και απαράδεκτο Ν.3731/2008, όχι μόνο μας μεταφέρονται αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά προβλέπονται και μια πληθώρα άλλων αντεργατικών ρυθμίσεων εναντίον μας, όπως: το 24ωρο, το 7ήμερο, τα ειδικά πειθαρχικά, η διαρκής ετοιμότητα, κ.α. Μια πολιτική που μετέτρεψε τη Δημοτική Αστυνομία σε συμπληρωματικό κατασταλτικό μηχανισμό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο.
Η κατάσταση αυτή έφερε μέσα στους συναδέλφους αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν σχέση με τη στάση που κρατά ο κάθε υπάλληλος απέναντι σ' αυτήν την πολιτική. Μερικοί συνάδελφοι ανεπιφύλακτα απαίτησαν τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.3731/2008, κ.α.) δηλ. ως κατασταλτικός μηχανισμός. Σ' αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούν να
στρέψουν και την λειτουργία του Σωματείου τους, ώστε σε συνεργασία με την Δ/νση της Υπηρεσίας και τη Δημοτική Αρχή, να επιβάλλουν την συμμόρφωση των συναδέλφων στην αντιδραστική πολιτική που καθορίζεται από τις Κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ουσία της επιστολής του συγκεκριμένου σωματείου, που στάλθηκε σε φορείς και δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αμφισβητεί την αντιδραστική κατεύθυνση του Ν.3731/2008 που διέπει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο προβληματισμός που θέτει το έγγραφο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων είτε με συναρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ., είτε κατά αποκλειστικότητα από την Δημοτική Αστυνομία, κινείται στην λογική της ανάληψης πρωτοβουλίας από την ίδια την Κυβέρνηση για να δοθεί λύση. Εάν πάρουμε υπόψη μας ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί έναν αντιλαϊκό κατήφορο που θέλει την ΕΛ.ΑΣ. ελεύθερη για την καταστολή του εργατικού κινήματος, το έγγραφο του σωματείου αποτελεί “πίεση” επίσπευσης για να φορτωθούν όλα στην Δημοτική Αστυνομία.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
 Δεν χρειάζεται ο κόσμος ακόμα ένα κατασταλτικό μηχανισμό που θα επιβάλλει πρόστιμα, διώξεις, μηνύσεις, συλλήψεις, κ.α. αλλά μια υπηρεσία με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων και εργαζόμενους με ίσα δικαιώματα όπως με τους υπόλοιπους στους Δήμους.
Διεκδικούμε:
  • Την κατάργηση όλων των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Ειδικότερα την άμεση κατάργηση της αρμοδιότητας για το παραεμπόριο που θέτει σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση την ασφάλεια των δημοτικών αστυνόμων και έχει σαφή κατασταλτικό και εισπρακτικό χαρακτήρα.
  • Κανενός είδους οπλισμός, καμιά ανακριτική ή ποινική αρμοδιότητα.
  • Την κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας.
  • Κανονισμό λειτουργίας που να αντιμετωπίζει θέματα τα οποία έχουν προκύψει σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.
  • Τη διάθεση κονδυλίων για την ένδυση.
  • Επίδομα επικίνδυνης εργασίας στη Δημοτική Αστυνομία.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος 3731 του 2008.
+