Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι Απεργία!


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ
http://www.dasota-rodos.gr email:dasotarodos@gmail.com 
ΟΧΙ στη σύγχρονη σκλαβιά - Οι εξεγέρσεις των εργατών
του Σικάγου δείχνουν το δρόμο

«όποιος μένει στο σπίτι, την ώρα του αγώνα» βοηθάει τον αντίπαλο.
Μπρεχτ
Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,
Η 1η Μάη συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα.
Οι παραχαράκτες της ιστορίας χτύπησαν και την Πρωτομαγιά, με σκοπό να καταργηθεί κάθε σύμβολο αγώνων της εργατικής τάξης, για δικαιώματα και ελευθερίες.
Πάνε να μας «περάσουν» ότι ο Μάης είναι ένας ανέμελος, άνθινος μήνας. Κι όμως...
Ο Μάης είναι η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 Μάη).
Αυτές οι μέρες φωτίζουν όλες τις μέρες που οι λαοί αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, το φασισμό και τους πολέμους. Είναι μέρες που εμπνέουν τη νίκη, τη δύναμη και τη θέληση να απελευθερωθούν οι λαοί από τους καταπιεστές τους.
Η 1η Μάη, ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών. Οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Έτσι η 1η Μάη του 1886 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης κι’ άρχισε να γιορτάζεται ως τέτοια από το 1890.
Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι Απεργία!

Δεν μπορούν να καταργήσουν την ιστορία. Δεν μπορούν να σταματήσουν τους λαούς να αγωνίζονται και να νικούν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σήμερα δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Οι αιτίες ίδιες, τότε και τώρα. Οι υπεύθυνοι ίδιοι, τότε και τώρα. Είναι το εχθρικό για τους εργαζόμενους καπιταλιστικό σύστημα που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων για την προς όφελός τους διέξοδο από την κρίση.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη δική τους κρίση.
Δεν σταματούν αν δεν τους σταματήσουμε.
Σαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή. Η ίδια φοροληστεία, το ίδιο χαράτσωμα, οι ίδιες περικοπές στην Υγεία στη Παιδεία, οι ίδιες αυξήσεις σε ΔΕΗ, Νερό, σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Η Ε.Ε., η τρόικα και η κυβέρνηση έχουν στόχο να σβήσουν κάθε έννοια σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση με όχημα τους λεγόμενους επίορκους επιχειρεί να δικαιολογήσει τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη δρομολογήσει. Στο Δημόσιο προσλαμβάνουν εξαθλιωμένους μακροχρόνια άνεργους μέσα από Μ.Κ.Ο. χωρίς δικαιώματα με μισθούς πείνας, για πέντε μήνες, για δύο μήνες και μετά στην ανεργία. Ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και τις παραδίδουν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αποτέλεσμα ακριβές υπηρεσίες για το λαό, χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, στο πάτο τα μεροκάματα και τα εργατικά δικαιώματα.
Στον ιδιωτικό τομέα απολύονται εργαζόμενοι για να παίρνουν νέους χωρίς δικαιώματα, με 400 ευρώ, με 14 ώρες δουλειάς, χωρίς ασφάλιση, θησαυρίζοντας από τη στυγνή εκμετάλλευση των παιδιών μας. Εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειωμένα δικαιώματα, κι αν δεν συμφωνήσουν απολύονται.
Έχουμε καθήκον και συμφέρον να παλέψουμε από κοινού για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα για όλους.
Να απλωθεί δίχτυ προστασίας για όλους τους ανέργους, να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια απροστάτευτη απέναντι στη φοροεπιδρομή, στην επίθεση των τραπεζών, στις απολύσεις.
Το κίνημά μας έχει ένα δρόμο – μια διέξοδο: Φιλολαϊκή ανάπτυξη με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι το κέρδος των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Κίνημα πάλης που θα σαρώσει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Θα ενώσει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας στη βάση των κοινών προβλημάτων και των κοινών αναγκών.
Να απαλλαγούμε από τις αυταπάτες ότι υπάρχει διαχείριση πιο ανθρώπινη σ’ ένα σύστημα που δεν δίστασε να θυσιάσει 50.000.000 ανθρώπους για να ξεπεράσει τη κρίση του στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και θυσιάζει κάθε χρόνο 2,3 εκατ. άνδρες και γυναίκες που πεθαίνουν από εργατικά ατυχήματα (360.000) και επαγγελματικές ασθένειες (1.950.000) -Στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Πανίσχυρη δύναμη, είναι το κίνημα που θα παλεύει για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα μέλλον που θα ανήκει στον κόσμο της δουλειάς.
Η 1η Μάη είναι η ιστορία των εργαζομένων και μας καλεί, να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας.
Καμιά υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, όταν εμείς το αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με την πολιτική των μονοπωλίων, της συγκυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΔΝΤ.
Όλοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας. Για να γίνει η εργατική τάξη δύναμη ανατροπής και εξουσίας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 10:00 π.μ.
Ρόδος, Απρίλης 2013
+