Για την «αξιολόγηση» των υπηρεσιών του δήμου Θεσ/νίκης


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δυνάμεις Π.Α.ΜΕ δ. Θεσ/νίκης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι- ισσες,
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο δήμος Θεσ/νίκης, μαζί με άλλους 12 δήμους και 2 περιφέρειες, έχει μπει στη διαδικασία «αξιολόγησης» των υπηρεσιών του. Η διοίκηση του δήμου «προσφέρθηκε εθελοντικά» να συμμετάσχει στην διαδικασία «αξιολόγησης», η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για τους υπόλοιπους οργανισμούς της τοπικής διοίκησης. Ήδη έχουν εξεταστεί και εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή μελέτες για τα υπουργεία στις οποίες αποτυπώνονται μεγάλες μειώσεις των οργανικών μονάδων, πχ. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 66%, Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης 53%, ΥΠΕΚΑ 50% κλπ. Μοχλός αυτών των μειώσεων είναι οι «αξιολογήσεις» των υπηρεσιών, που ακολουθούνται από τις «αξιολογήσεις» των εργαζομένων και, φυσικά, τις απολύσεις- «διαθεσιμότητες».
Δημοσιεύματα εφημερίδων φέρνουν τους δήμους και τις περιφέρειες ως τις βασικές πηγές άντλησης των 25000 απολυμένων για το 2013, και μάλιστα μιλάνε για 10000 εργαζόμενους.
Εκτός από τις όποιες οριζόντιες απολύσεις της κυβέρνησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση των δήμων και το «Παρατηρητήριο οικονομικών των ΟΤΑ» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση υπηρεσιών, επομένως σε κατάργηση οργανικών θέσεων, απολύσεις- «διαθεσιμότητες».
Μαζί με τα παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας:
• Τις δηλώσεις του «αριστερού» υπουργού Μανιτάκη, που μέσα στη βουλή, ξεκάθαρα δήλωσε ότι το δημόσιο θα κρατήσει μόνο εκείνες τις υπηρεσίες «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς», όποιες υπηρεσίες δηλαδή δεν μπορούν να φέρουν χρήμα, μέσω του χαρατσώματος του λαού, στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι’ αυτό άλλωστε μιλούν όλα αυτά τα χρόνια για «επιτελικό» κράτος και υπηρεσίες. Οι «αξιολογήσεις» που κάνουν δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, ούτε με την «εξυπηρέτηση του πολίτη», όπως προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση.
• Ότι η διοίκηση Μπουτάρη δεν είναι ενάντια στις απολύσεις- «διαθεσιμότητες». Πολλές φορές έχουν δηλώσει ότι η μόνη αντίθεση στις πρώτες απολύσεις- «διαθεσιμότητες» των αορίστου χρόνου ΔΕ είναι ότι αυτές δεν έγιναν με «αξιολόγηση». Θυμίζουμε τις δηλώσεις και τη γνώμη του δημάρχου για τους εργαζόμενους του δήμου («τεμπέληδες», «αχαΐρευτοι» κ.α.), όταν την ευθύνη για τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών έχει η διοίκησή του, πχ. έλλειψη ανταλλακτικών, εργαλείων, υλικού, έλλειψη προσωπικού, νέος οργανισμός με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων και τις μεγάλες σε αριθμό μετακινήσεις προσωπικού κ.α.
• Τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για ψήφισμα ενάντια στις «αξιολογήσεις» και απόφαση για μπλοκάρισμά τους με μαζικές διαδικασίες. Όπως και τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που, μέχρι πριν λίγες μέρες καλλιεργούσε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχουν και «καλές αξιολογήσεις» και δήλωνε (σε σύσκεψη σωματείων της Κεντρικής Μακεδονίας, τον περασμένο Γενάρη) ότι θα συμμετάσχει στις επιτροπές «αξιολόγησης» των υπηρεσιών. Τώρα που έρχονται τα δύσκολα, έβγαλε απόφαση που καταδικάζει και τις «αξιολογήσεις» των υπηρεσιών.
Πραγματοποίησε σύσκεψη με τα σωματεία του δήμου Θεσ/νίκης απλώς για ενημέρωση, λες και δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι τί τους περιμένει, και πέταξε το μπαλάκι στα σωματεία, δείχνοντας ότι καμιά διάθεση δεν έχουν ακόμα και τώρα, μπροστά στις απολύσεις, να συσπειρώσουν τον κλάδο. Επικίνδυνη είναι η θέση του προεδρείου του ΣΕΔΘ, που δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στην επιτροπή «αξιολόγησης» των υπηρεσιών του δήμου, αντί από τώρα να οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, δίνοντας για ακόμη μια φορά άλλοθι στη διοίκηση του δήμου και τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα.Δεν ξέρουν ότι η «αξιολόγηση» των υπηρεσιών πάει πακέτο με την «αξιολόγηση» των εργαζομένων και τις απολύσεις- «διαθεσιμότητες»; Όλοι οι παραπάνω συμφωνούν με τον πυρήνα της αντεργατικής πολιτικής Ε.Ε., κυβέρνησης και δημάρχων. Βλέπουν αυτή την πολιτική ως μονόδρομο, γι’ αυτό κρατούν τέτοια στάση παρά τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις.
• Την ώρα που ετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους, προσλαμβάνουν χιλιάδες συμβασιούχους, μέσω και ΜΚΟ.
Εργαζόμενους για τους οποίους δεν ισχύουν οι ΣΣΕ και τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Τέτοιες εργασιακές σχέσεις θέλουν. Με τις απολύσεις- «διαθεσιμότητες», την «κινητικότητα» θέλουν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μόνιμη σταθερή εργασία.
Συνάδελφοι- ισσες, η ΔΑΣ, μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, καταθέτει τις εξής προτάσεις σ’ όλους τους εργαζόμενους του δήμου:
  • Άμεσα να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων του δήμου Θεσ/νίκης. Για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων και να ληφθούν αποφάσεις για τη δράση μας ενάντια στις απολύσεις και τα αντεργατικά μέτρα.
  • Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για μπλοκάρισμα με κάθε τρόπο των αξιολογήσεων. Καμιά συμμετοχή εργαζόμενου σε επιτροπή «αξιολόγησης»- δεν έχουν θέση σε σωματεία όσοι θα συμμετέχουν σε επιτροπές που θα φέρουν απολύσεις.
  • Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του ΣΕΔΘ με τα άλλα σωματεία των δήμων και του δημόσιου τομέα του νομού Θεσ/νίκης, για να αντιμετωπίσουμε ενιαία τις απολύσεις- «διαθεσιμότητες». Σειρά για «αξιολόγηση» θα πάρουν και οι υπόλοιποι δήμοι και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Ενημέρωση του λαού της πόλης, μέσω των συνδικάτων, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων. Να εξηγήσουμε τί σημαίνει για τον λαό η κατάργηση ή η ιδιωτικοποίηση δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, την υποβάθμισή τους, τη μεγαλύτερη φορολόγηση και τα χαράτσια που θα φέρουν. Να πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε κάθε συνοικία του δήμου. Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών αφορούν όλο τον λαό. Χρειάζεται κοινός αγώνας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για να παραμείνουν και να διευρυνθούν οι υπηρεσίες των δήμων. Μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Κρατική χρηματοδότηση στους δήμους. Σταδιακή κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και των υπόλοιπων δημοτικών φόρων και χαρατσιών.
Κανένας φόβος μπροστά στο κλίμα τρομοκρατίας που έχουν διαμορφώσει. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Με τον ενωμένο ταξικό αγώνα μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, καπιταλιστών και διοίκησης του δήμου Θεσ/νίκης.
27-03-2013
Γραμματεία της ΔΑΣ
+