Η Πρόταση της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στις 26/8/2010


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ.-ΟΤΑ
Πρόταση της ΔΑΣ – ΟΤΑ στη συνεδρίαση του Γ.Σ.
26/8/2010
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Μπροστά στο ενδιάμεσο συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σαν Δ.Α.Σ-Ο.Τ.Α. συμφωνούμε να πραγματοποιηθεί καταστατικό Συνέδριο επειδή αποτελεί μια ευκαιρία παράθεσης και αντιπαράθεσης απόψεων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος , αλλά και επειδή ταυτόχρονα υπάρχουν ανοιχτά οργανωτικά προβλήματα για το συνδικαλιστικό κίνημα που πράγματι χρειάζονται αντιμετώπιση.
Στις σημερινές συνθήκες ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του "Καλλικράτη" αποχτά ιδιαίτερη σημασία όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι πρώην νομαρχία και αιρετή περιφέρεια) τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, και φορείς αυτών, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, από ηλικία, φύλο, θρήσκευμα και εθνικότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή την εξειδίκευση που έχουν, από το επίπεδο σπουδών τους, να είναι γραμμένοι σε ένα ενιαίο σωματείο. Για αυτό ενιαία θα πρέπει να είναι η απάντηση στην εφαρμοζόμενη πολιτική Ε.Ε - κυβέρνησης που έχει οξύνει όλα μας τα προβλήματα οικονομικά εργασιακά κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη πως οι όποιες αλλαγές στο καταστατικό μπορούν από μόνες τους να προσδιορίσουν τον προσανατολισμό της ομοσπονδίας, ορισμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ενιαία δράση όλων των εργαζόμενων στην ΤΑ.
Συγκεκριμένα προτείνουμε :
  • Μέλη των σωματείων με πλήρη δικαιώματα να είναι: όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι πρώην νομαρχία και αιρετή περιφέρεια) τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, και φορείς αυτών, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, από ηλικία, φύλο, θρήσκευμα και εθνικότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή την εξειδίκευση που έχουν, ανεξάρτητα από το επίπεδο σπουδών τους, να είναι γραμμένοι σε ένα ενιαίο.
Με βάση αυτή τη καταστατική διάταξη πρέπει το συνέδριο με απόφαση του να διευκολύνει ώστε τα σωματεία να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους και να συμπεριλάβουν στη δύναμη τους όλους τους εργαζόμενους.
  • Ανάλογα και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει από αύριο πρωτοβουλίες για ενοποίηση όλων των ομοσπονδιών στην αυτοδιοίκηση (ΠΟΠ -ΟΤΑ, ΟΜΕ-ΟΤΑ, Δ.Ε.Υ.Α, ΟΣΥΝΑΕ. ΠΟΣΥΠ) μετά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ σε μια κλαδική ομοσπονδία.
  • Οι εκπρόσωποι στα ταμεία ή σε άλλους φορείς που προβλέπεται εκπροσώπηση, να ορίζονται από το Γ.Σ. της ΠΟΕ- ΟΤΑ.
  • Συμπληρώνεται άρθρο κατοχύρωσης Γενικής Συνέλευσης προέδρων ή εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων σωματείων ώστε μία φορά το χρόνο υποχρεωτικά και έκτακτα όποτε αποφασιστεί από το Γ.Σ. για σοβαρά ζητήματα (θεματικές ενότητες, πρόγραμμα δράσης, πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις κ.α.) να συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις σωματείων ώστε να μεταφέρονται οι αποφάσεις των από τους προέδρους ή άλλους  εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του σωματείου, αφού προηγηθεί όμως η συγκεκριμένη ενημέρωση-εισήγηση από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τα σωματεία. Οι αποφάσεις αυτές βοηθούν το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να αποφασίζει ανάλογα για την πορεία κρίσιμων θεμάτων.
  • Στην περίοδο που βρισκόμαστε έχει ουσιαστική σημασία να τονιστούν στο καταστατικό τα θέματα υπεράσπισης των Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών Ελευθεριών, της ανεμπόδιστης άσκησης του απεργιακού δικαιώματος. Ταυτόχρονα να απαιτηθεί η κατάργηση όλων των διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα για πολιτική Επιστράτευση απεργών και να απαγορευτεί η ποινικοποίηση των αγώνων.
    Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α.
 
+