Ανακοίνωση ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου για τα 5μηνα (κοινωφελή εργασία)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία για μερικούς ή τυχερούς. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας μέσα από διαδικασίες στις δήθεν «ανεξάρτητες αρχές». Η δουλειά είναι δικαίωμα. Είναι πάγια και διαρκής ανάγκη του κάθε ανθρώπου είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.
Οι εκάστοτε διαχειριστές της κυβέρνησης τσαλαπάτησαν κάθε λαϊκό – εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση, εφαρμόζοντας τις πολιτικές-οδηγίες της Ε.Ε., που στοχεύουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των πολυεθνικών και των ομίλων, εις βάρος πάντα εργαζομένων, συνταξιούχων και ευρύτερα της κάθε λαϊκής οικογένειας.
·       Κουρελιάζουν κάθε δυνατότητα να δημιουργήσεις οικογένεια, να σπουδάσεις τα παιδιά σου, να έχεις καθολική πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, να δουλεύεις με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
·       Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων και του λαού.
·       Αξιοποιούν την ανεργία, που γέννα το καπιταλιστικό σύστημα, σαν στρόφιγγα για να ρίχνουν μισθούς και μεροκάματα.
·       Αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με διάφορα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής σχέσης εργασίας.
Οι κυβερνήσεις πίσω από αυτό το αντεργατικό πλαίσιο και με την στήριξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) προσπαθούν να αφαιρέσουν κάθε εργατικό δικαίωμα (ΣΣΕ, άδειες, υγιεινή και ασφάλεια, δικαίωμα στην απεργία), να εκμεταλλευτούν το τζάμπα προσωπικό για να καλύψουν τα κενά των Δήμων και να ξεγελάσουν τα ποσοστά της ανεργίας μέσα από εργασιακές σχέσεις γαλέρας.
Απέναντι στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής από τους Δήμους και τον ΟΑΕΔ, υπάρχουν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ, που εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα δουλεμπορικά προγράμματα εργασίας (κοινωφελής, μαθητεία, voucher, stage). Βρέθηκαν με τους εργαζομένους αυτούς και οργάνωσαν από κοινού τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις για εργατικά δικαιώματα, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Αυτή η οργάνωση και δράση έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 414/9-9-2015 του Υπουργείου, η οποία ικανοποιεί μια σειρά αιτημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας όπως οι άδειες, το ωράριο, τα μέσα προστασίας, τα εργατικά ατυχήματα, κ.α.
Μια εγκύκλιο που εδώ και ενάμισι μήνα έχει θαφτεί στα συρτάρια της εργοδοσίας, ώστε να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί στην πράξη. Αυτή είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία, που κυριαρχεί σε Δήμους και ΟΑΕΔ. Εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεών μας.
Ως Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α. Ρόδου καλούμε τη δημοτική αρχή της Ρόδου να επιληφθεί, ώστε άμεσα να αρχίσει να εφαρμόζεται η παραπάνω εγκύκλιος του υπουργείου. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν ύστερα από οργανωμένους αγώνες.
Συνάδελφε, -ισσα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας,
Τα αντεργατικά μέτρα δεν θα σταματήσουν αν δεν πάρεις θέση μάχης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις αντεργατικές πολιτικές, αν εσύ ο ίδιος δεν οργανωθείς, δεν παλέψεις καθημερινά μέσα στο σωματείο και στις Επιτροπές Αγώνα για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Οργανώνουμε την πάλη μας. Δίνουμε μαζική μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή μας στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ημέρα Πέμπτη 22 Οκτώβρη και ώρα 18:00.
ΔΟΥΛΟΙ του 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
Ρόδος, 20 Οκτ. 2015
+