Ενημερωτικό Δελτίο της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου (για τη συνάντηση με τη Γεν. Γραμματέα του Δήμου)


 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

(για τη συνάντηση με τη Γεν. Γραμματέα του Δήμου)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 07/09/2021 επισκεφθήκαμε στο γραφείο της την Γενική Γραμματέα του Δήμου προκειμένου να ρωτήσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της καταβολής σε χρήμα των Μ.Α.Π. (από το 2017 έως και το 2020) και του γάλακτος (από τον Οκτώβρη του 2018 έως και το 2020) και πού οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Είναι γνωστό πως με το άρθρο 60 του Ν.4735/2020 (ΦΕΚ Α΄197/12.10.2020) προβλέπεται μεταξύ άλλων πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του προσωπικού που τα δικαιούται, τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα. Τα Μ.Α.Π. πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους προκειμένου να προστατεύουν την υγεία και ασφάλειά τους κατά την εργασία τους. Δεν είναι χάρη, κερδήθηκαν με αγώνες. Η ρύθμιση της κυβέρνησης για παροχή τους σε χρήμα, σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας των εργαζομένων αντί για αυξήσεις στους μισθούς, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Ο οικονομικά αδύναμος εργαζόμενος δε θα τα προμηθευτεί και θα βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένος βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά του. Τα Μ.Α.Π. δεν είναι επίδομα, ούτε εισόδημα. Δεν πρόκειται όμως να χαρίσουμε τα ΜΑΠ των προηγούμενων ετών, που δεν χορηγήθηκαν.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματέως ήταν πως η διαδικασία έχει δρομολογηθεί όμως προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης προσωπικού και του φόρτου εργασίας  των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το δεύτερο ζήτημα που θέσαμε αφορούσε το απαράδεκτο σχόλιο που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα δημοσιεύθηκε και σε τοπική εφημερίδα, με το οποίο προσέβαλε συλλήβδην το προσωπικό του Δήμου.  Συγκεκριμένα με το σχόλιό της υπονόησε πως όλοι οι εργαζόμενοι ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τη δουλειά, όταν όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και το προσωπικό καθημερινά δε σηκώνει κεφάλι και δεν παίρνει ανάσα, από την εντατικοποίηση και το φόρτο εργασίας.

Τέτοια απαξίωση και προσβολή προς τους εργαζόμενους του Δήμου που φτάνει στο σημείο να τη συνδέει με το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, του αγωνιστή και δημιουργού πολιτισμού που ανέδειξε το μεγαλείο και τη δύναμη της εργατιάς και που το έργο του αποτελεί σύμβολο των αγώνων του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης παγκόσμια, δεν τη δεχόμαστε. Την καταδικάζουμε απερίφραστα.

Ρόδος 08/09/2021

+