Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου - 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ - ΚΡΙΣΕΙΣ - ΠΟΛΕΜΟΥΣ - ΦΑΣΙΣΜΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11 ΣΤΙΣ 4:00μμ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και κλιμάκωση των αγώνων για δουλειά-ζωή με δικαιώματα, για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως στις κρίσιμες στιγμές έχει καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση του λαού! Το Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ενάντια στο καθεστώς που ελάττωνε το λαϊκό εισόδημα ενώ στήριζε τα κέρδη των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, εργολάβων, μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων παρέχοντάς τους φορολογικά προνόμια, πακτωλό επιχορηγήσεων κ.λπ.

    Σήμερα, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωπα με τους νόμους των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να  καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση και να επιβάλουν σιωπητήριο στους εργατικούς αγώνες. Με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές, η Κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα.

 Ταυτόχρονα η συμφωνία για τις αμερικανονατοϊκές βάσεις που υπέγραψε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενίσχυσή τους μετατρέπουν τη χώραμας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Να διδαχθούμε και να πάρουμε ορμή από τις μεγάλες νίκες εργαζομένων σε άλλους κλάδους και χώρους όπως την μεγάλη νίκη των εργαζομένων της COSCO, λίγες βδομάδες μετά τη νίκη των εργαζομένων της efood και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική, που επιβεβαιώνουν ότι το δίκιο κατακτιέται με οργάνωση και αγώνα.

Γι' αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ! Τα διδάγματα της περιόδου μας συντροφεύουν στους αγώνες του σήμερα! Μπορεί η χούντα να ανατράπηκε, όμως το σύστημα που γεννά εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, φασισμό, είναι εδώ!

Τα αγωνιστικά συνδικάτα σε όλη την χώρα προχωρούν σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες οργάνωσης της αντεπίθεσης και κλιμάκωσης του αγώνα για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, Συλλογικές Συμβάσεις, Αυξήσεις στους μισθούς, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης και προετοιμασίας ενός πλατιού απεργιακού μετώπου.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη λείψει κανείς!

 Δεν χωράει άλλη αναμονή! Την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 4:00 μμ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα είμαστε πάλι παρόντες στους δρόμους του αγώνα, παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες πανδημίας και τηρώντας όπως πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δουλειά - ζωή με δικαιώματα

 

+