Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για κτήρια, οχήματα, ΜΑΠ


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η χθεσινή έντονη βροχόπτωση ανέδειξε για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση αρκετών κτηρίων που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες. Σε κάποια μάλιστα αναγκάστηκαν οι συνάδελφοι να παρατήσουν τη δουλειά τους για να τρέξουν να μαζέψουν καλώδια προς αποφυγή βραχυκυκλώματος!!!

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε υπηρεσίες πέφτουν σοβάδες, εισέρχονται νερά και γενικά οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες. Ακόμα και στο ίδιο το Δημαρχιακό Μέγαρο υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται στο υπόγειο σε συνθήκες απαράδεκτες. Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αερισμού (παράθυρα) ή και εξόδου κινδύνου.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος στο ΣΕΠΕ σχετικά με την ακαταλληλότητα των οχημάτων του Δήμου και η κατάσταση φαίνεται να μην έχει αλλάξει. Τότε, κάποια από τα οχήματα αποσύρθηκαν ως επικίνδυνα και άλλα ακινητοποιήθηκαν για να επιδιορθωθούν ή για να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια οχήματος, έλεγχο ΚΤΕΟ κ.λπ.). Τώρα τελευταία κάποια κυκλοφορούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του ΚΟΚ. Υπενθυμίζουμε πως το έγγραφο με πρωτόκολλο 23248/31-03-2023 της Δ/νσης Τροχαίου υλικού – το οποίο εκδόθηκε προκειμένου να απαλλαχθεί από τις ευθύνες της η πρώην δημοτική αρχή –  ισχύει και δίνει οδηγίες (“παρακαλούσε”) να μην εκδίδεται δελτίο κίνησης εάν το όχημα δεν διαθέτει τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Αν γίνει κάτι, ποιος θα φταίει; Μα φυσικά ο …σταθμάρχης!!!

Τέλος, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι δεν έχουν χορηγηθεί  στους δικαιούχους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας του 2023 ενώ και για το έτος 2022 δεν τα πήραν ολοκληρωμένα. Η δικαιολογία για την καθυστέρηση στη χορήγησή τους, πως οφείλεται στις ενστάσεις και στα δικαστήρια μεταξύ των διαφορετικών προμηθευτών, δε μπορεί να σταθεί. Γιατί δε μπορεί η ασφάλεια των εργαζομένων να κρίνεται στους όρους ανταγωνισμού των εταιριών και των εργολάβων. Η ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να είναι σε προτεραιότητα.

Ζητάμε άμεσα από τη Δημοτική Αρχή να βάλει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας τους, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την Ατομική Υγιεινή και Προστασία στους εργασιακούς χώρους, στην χρήση των οχημάτων του Δήμου καθώς και την έγκαιρη και επαρκή χορήγηση των ΜΑΠ.

Δεν θυσιάζουμε τις κατακτήσεις μας. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα κονδύλια που ανήκουν έτσι κι αλλιώς στους εργαζόμενους.

Ρόδος 06/03/2024

+