Δ.Α.Σ. Θεσ/νίκης: Καταγγελία για τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς

Διοίκηση Μπουτάρη: Θα ιδιωτικοποιήσουμε υπηρεσίες και ζήτω η «αξιολόγηση» των εργαζομένων

Δεν έχασε χρόνο ο δήμαρχος Θεσ/νίκης και, με την έναρξη της δεύτερης συνεχόμενης θητείας του, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στις 9/9, επαναλαμβάνει πιο καθαρά τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς του σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα:

α) Ο Μπουτάρης επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι βλέπει όλη τη Θεσ/νίκη σαν μια επιχείρηση με «μετόχους» όσους κατοικούν σ' αυτήν!! Ζητάει πλήρη οικονομική αυτονομία για τους δήμους, τη δυνατότητα, δηλ., οι δήμοι να επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια τσακίζοντας τον λαό της πόλης.

β) Στην ερώτηση αν θα δοθούν υπηρεσίες σε ιδιώτες απαντά «όπου χρειάζεται·... οποιαδήποτε υπηρεσία του δήμου είναι ανταγωνιστική προς επιχειρήσεις, αυτή υπάρχει μια σκέψη να τη δώσουμε σε ιδιώτες». Φέρνει για παράδειγμα τα δημοτικά γυμναστήρια και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (βέβαια οι περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες αφορούν τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται παράλληλα και ιδιωτικές επιχειρήσεις). Η αιτιολόγηση που χρησιμοποιεί π.χ. για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών γυμναστηρίων είναι ότι τα ιδιωτικά γυμναστήρια είναι «πολύ καλύτερα από του δήμου». Ούτε σκέψη, αν πράγματι αυτό ισχύει, να βελτιωθούν και ο λαός της πόλης να έχει δωρεάν πρόσβαση σε αυτά.

γ) Προαναγγέλλει «αξιολόγηση» των εργαζομένων του δήμου μετά τη δημοσίευση του νέου οργανισμού λειτουργίας του δήμου. Θυμίζουμε ότι ο νέος οργανισμός θα δημιουργηθεί από την Task Force (ο δήμος Θεσ/νίκης «εθελοντικά» συμμετέχει στο σχετικό πρόγραμμα) και θα φέρει νέες συγχωνεύσεις υπηρεσιών και καταργήσεις θέσεων. Εκθειάζει το «σύστημα αξιολόγησης» των εργαζομένων στο δημόσιο λέγοντας: «Έχει πει ο Μητσοτάκης ότι η αξιολόγηση για τους δημοτικούς υπαλλήλους θα γίνει όπως γίνεται των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι πιο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης». Ασφαλώς, δεν έχει ξεχάσει ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην εφαρμοστεί ο ν.4250/2014 (νόμος «αξιολόγησης») στον δήμο Θεσ/νίκης. Αποδεικνύεται ότι η ψήφος που είχε δώσει η παράταξή του στην εν λόγω απόφαση προεκλογικά ήταν υποκριτική.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη αποκαλύπτει, για ακόμη μια φορά, και όλους αυτούς που προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για την «καλή διοίκηση» που είναι «σύμμαχος» των εργαζομένων. Από τη μια, το «Μέτωπο Αλλαγής», που σε τελευταία του ανακοίνωση στις 6/9, αφού αθωώνει τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, κάνει λόγο για δήμαρχο που «έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους εργαζόμενους». Από την άλλη, το «Ανεξάρτητο» που, όσο διάστημα είχε την πλειοψηφία του ΣΕΔΘ, στήριζε με τα ίδια επιχειρήματα τη διοίκηση του δήμου.

Η διοίκηση Μπουτάρη δεν κρύβει τις προθέσεις της. Εφαρμόζοντας και το νέο νομικό οπλοστάσιο κυβέρνησης και ΕΕ, θα προχωρήσει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν νέους φόρους και χαράτσια στον λαό της πόλης, για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς και απολύσεις και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα συμφέροντα που την στηρίζουν και την αποστολή να «εκλαϊκεύει» την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική, γι' αυτό, άλλωστε, έχει και τόσο μεγάλη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και διοίκησης δήμου οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τον ενωμένο ταξικό αγώνα τους, παραμερίζοντας τα στηρίγματα όλων αυτών στα σωματεία. Καλούμε σε συστράτευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα για δημοτικές υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα και με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Γραμματεία της ΔΑΣ
11/09/2014
+