Δελτίο Τύπου της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου (απάντηση στη Δημοτική Αρχή για τα ΜΑΠ)


Σε λαθροχειρία πέρασε η Δημοτική Αρχή, μετά την καταγγελία της ΔΑΣ-ΟΤΑ, για τις ευθύνες της στο θέμα της χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους της Καθαριότητας, του Πρασίνου και σε όσους απασχολούνται σε συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας, κάνοντας αναφορά στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ως λόγος επιβάρυνσης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου!!!!! Επικαλείται την απασχόληση των εργαζομένων, που ούτως ή άλλως έχει απόλυτη ανάγκη η υπηρεσία καθαριότητας, για να δικαιολογήσει την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στους συναδέλφους που τα δικαιούνται.
Η προκλητική στάση της Δημοτικής Αρχής συνεχίστηκε στην εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, όταν ο Αντιδήμαρχος κ. Περδίκης αναρωτήθηκε ποια είναι αυτή η ΔΑΣ-ΟΤΑ που καταγγέλλει, και πως αν δεν πάρει πίσω την καταγγελία δεν θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τέτοια αθλιότητα!!!
Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους που για έκτη χρονιά, οι εργαζόμενοι είναι τελείως έκθετοι στους κινδύνους της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, προσπαθούν με αχαρακτήριστες δηλώσεις να στρέψουν τους εργαζόμενους που είναι αορίστου ή μόνιμοι στη καθαριότητα εναντίον των «επί ξύλου κρεμάμενων» κυριολεκτικά συναδέλφων τους συμβασιούχων, τη στιγμή μάλιστα που και αυτοί τα δικαιούνται. Δεν σταματούν όμως εκεί, αλλά απειλούν με αντίποινα, τη μη χορήγηση των Μ.Α.Π., επειδή οι εργαζόμενοι τα διεκδικούν και τους καταγγέλλουν. Τους απαντάμε, ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται εκβιασμούς, δεν μασάνε τις “απειλές” τους!
Οι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου. Γνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Δημοτική Αρχή ενθαρρύνεται από την ανοχή των άλλων δύο παρατάξεων που συμμετέχουν στο Σύλλογο, όταν η υπόθεση αυτή σέρνεται τόσα χρόνια με ευθύνη τους, αποδεχόμενοι την  εμπλοκή του Συλλόγου στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αντί να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, ώστε να αναγκαστεί ο Δήμος να τους χορηγήσει αυτά που δικαιούνται.
Αλλά δεν είναι τυχαία η στάση ούτε της Δημοτικής Αρχής, ούτε των συνδικαλιστών που  ανέχονται αυτή την πολιτική. Η επίθεση στους εργαζόμενους από κυβέρνηση και εργοδοσία, με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε κάθε δικαίωμα-μισθού-ασφάλισης-υγείας-σύνταξης και παροχών είναι ενιαία, για να φτάσουν στο πάτο το μισθολογικό και μη μισθολογικό «κόστος», όπως αυτοί το ονομάζουν.
Ο Δήμος δεν επικαλείται οικονομικό πρόβλημα όταν χρηματοδοτεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ευρωπαϊκά προγράμματα για να επενδύσουν με ασφαλείς όρους διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, ούτε όταν πληρώνει με εκατομμύρια ευρώ τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην καθαριότητα.
Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους εργαζομένους κάθε ειδικότητας που δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, δεν είναι κόστος ή δαπάνη, αλλά η ίδια τους η ΖΩΗ! Η υγεία τους, που υποβαθμίζεται καθημερινά και οι κάθε λογής επαγγελματικές ασθένειες και δυστυχήματα που τους θερίζουν!
Αντίθετα κόστος για το Ροδιακό λαό είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του πρασίνου, η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και κυρίως στις δομές πρόνοιας, αφού στο τέλος όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες του. Αλλά γι’ αυτά τα κατορθώματα περηφανεύονταν όλοι οι παράγοντες του Δήμου στη γιορτή του Συλλόγου, αναφερόμενοι συν τοις άλλοις στο κόστος που επέφερε η επιστροφή των Δημοτικών Αστυνόμων.
Η δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη βάσει νόμου να δεχτεί πίσω τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους. Δεν τους έκανε καμιά χάρη, αντίθετα οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι προτίμησαν να επιστρέψουν στο δήμο Ρόδο και όχι στην Αποκεντρωμένη ή στο να παραμείνουν στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί σε μια περίοδο όπου υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων στους ΟΤΑ θέλησαν να στελεχώσουν τις δημοτικές υπηρεσίες, που και η τωρινή δημοτική αρχή συνεχίζει να απαξιώνει, να τις διαλύει, να τις ιδιωτικοποιεί και να τις παραδίδει σε μεγαλοεπιχειρηματίες.
Εμείς από τη μεριά μας το επαναλαμβάνουμε, κανένας και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να σταματήσει να συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους μ’ αυτό τον απαξιωτικό τρόπο και να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέση εργασίας.

Ρόδος 22/02/2016
+