Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου: Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους


Την κατάφωρη παραβίαση από την εργοδοσία της υποχρέωσης για την καταβολή των νόμιμων δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο, απλήρωτοι από τον Γενάρη, βρίσκονται σε απεργία από τις 20/04/2015, ενώ η εργοδοσία τους εμπαίζει με ψεύτικες υποσχέσεις και εκβιασμούς. Στις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης του Ναυπηγείου, επί της ουσίας εκφράζεται η "καλή" θέληση της εργοδοσίας να "αφήσει κάτι" και για τους μισθούς των εργαζομένων, μόλις, φυσικά, τακτοποιήσει όλες τις άλλες εκκρεμότητες της επιχείρησης.
Οι καθαρίστριες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (υπηρεσίες Σύρου) είναι απλήρωτες εδώ και 3 μήνες από τον ιδιώτη-εργολάβο που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο φορέα. Ο εργολάβος, που ως "μεσάζοντας" καρπώνεται τα μισά χρήματα του προϋπολογισμένου ποσού για τις υπηρεσίες που προσφέρει, (ποιες άραγε… γιατί οι μόνες υπηρεσίες που προσφέρει είναι μέσω των εργαζομένων του), δεν πληρώνει ούτε καν το νόμιμο μισθό - χαρτζιλίκι. Ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει την καθαριότητα και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, παρέχοντας τις ίδιες ανεξαιρέτως "άριστες" συνθήκες εργασίας. Όπως ακριβώς μας υπόσχονται λοιπόν: οι ιδιώτες θα "εξυγιάνουν" το Δημόσιο και θα φέρουν την "ανάπτυξη", πεθαίνοντας τον εργαζόμενο.
Οι καθαρίστριες/-ές των σχολείων και οι σχολικοί τροχονόμοι είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη. Οι σχολικές επιτροπές ακόμα περιμένουν τα χρήματα από το υπουργείο Παιδείας για να καταβάλουν τους "παχυλούς" μισθούς των 100-150 ευρώ τον μήνα σε κάθε εργαζόμενο. Έτσι αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι-φύλακες της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας.
Η πολιτική του λιγότερου και "φθηνότερου" κράτους, χέρι - χέρι με την πολιτική του κέρδους και της "ανταγωνιστικότητας", εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εργοδότης.
Αυτά αποτελούν τρία μόνο από τα πολλά παραδείγματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο όμορφο νησί της Σύρου.
Εμείς οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δηλώνουμε πως:
  • Κανένας από εμάς δεν δουλεύει από χόμπυ. Δουλεύουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Είναι ντροπή σε ένα κράτος δικαίου να χρειάζεται οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται για το πιο αυτονόητο δικαίωμά τους, να πληρώνονται για την εργασία που παρέχουν! Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των παραπάνω αναφερόμενων αδικιών.
  • Απαιτούμε να δουλεύουμε χωρίς τον τρόμο του αφεντικού, που θα μας "τιμωρήσει" αν ζητήσουμε τα δεδουλευμένα μας.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε κανείς να μην καθαρίζει τα σχολεία και τα γραφεία μας από φιλότιμο, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν, τουλάχιστον, τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».
+