Επέλαση στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και περιφερειών

Επιστολή με την οποία ζητά από όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), έστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Ετσι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20/4 (και κυρώθηκε στη συνέχεια από την συγκυβέρνηση στη Βουλή), η οποία δέσμευε υποχρεωτικά όλα τα ταμειακά διαθέσιμα, καλεί στην ουσία όσα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν αυτή την απόφαση, να καταθέσουν άμεσα τα χρήματα στην ΤτΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «...θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι (...) η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων (...) είναι υποχρεωτική και διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας». Και συνεχίζει: «Βάσει των ανωτέρω ο αριθμός των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων αυτών που έχουν εκπληρώσει την ως άνω υποχρέωση, και αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν μεταφερθεί στη ΤτΕ εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των ΟΤΑ και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την αμελλητί συμμόρφωσή σας».
Επιπλέον, στην επιστολή θυμίζει ότι κουμάντο στα ταμεία των δήμων κάνει το κεντρικό κράτος και όχι οι ίδιοι οι δήμοι ή οι περιφέρειες. Λέει δηλαδή ότι «το ταμείο είναι ένα». Απλά θυμίζουμε ότι πριν από τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του 2014 οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. οι σημερινοί κυβερνώντες) κατάγγελλαν τις περικοπές των πόρων των δήμων και έβαζαν σαν αίτημα να σταματήσουν οι περικοπές και να αυξηθεί η χρηματοδότηση του κράτους προς τους δήμους. Τότε τα ταμεία ήταν δύο...

Τι σημαίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) είναι ενδεικτική της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Θυμίζουμε ότι με εκείνη την απόφαση η συγκυβέρνηση βάζει χέρι σε νοσοκομεία, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήμους, περιφέρειες, ταμεία ασφαλιστικών φορέων, ΟΑΕΔ και άλλους οργανισμούς, καταδικάζοντας ξανά εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε νέες θυσίες. Την ίδια στιγμή, το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο, αλλά η ίδια κυβέρνηση με προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε χαρίσει σε επιχειρηματίες αρκετά εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από πρόστιμα ακόμα και για λαθρεμπόριο, εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών... Ακόμα μία ένδειξη του ταξικού περιεχομένου της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι το θέμα της υποχρεωτικής δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων, όπως είχαν ομολογήσει ανοιχτά στελέχη της συγκυβέρνησης, ήταν απαίτηση της τρόικας που υλοποίησαν με μεγάλη προθυμία.
Μερικές από τις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι: δήμοι και περιφέρειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους, θα πρέπει να επιβάλουν τροφεία ή να αυξήσουν τα υπάρχοντα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να αυξήσουν τη φορολογία που ήδη επιβάλλεται, να παραδώσουν υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα την καθαριότητα, σε ιδιώτες επιχειρηματίες, αφού δε θα μπορούν να πληρώσουν προσωπικό και να κάνουν συντήρηση των μηχανημάτων. Θα διακοπεί η όποια παροχή σε υπηρεσίες - ακόμα κι αν ήταν υποτυπώδεις - Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού προς ένα μεγάλο τμήμα του λαού.
Η συγκυβέρνηση προσδοκούσε να έχουν κατατεθεί μόνο από δήμους και περιφέρειες συνολικά 2,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί 200 - 300 εκατ. ευρώ. Από τους πρώτους που έσπευσαν να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν η Περιφέρεια Αττικής και δήμοι που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

Σχετικά Άρθρα:
Απάντηση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση
 
+