Εσωτερικό Σημείωμα της ΔΑΣ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 19-05-2015

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Καθημερινά προετοιμάζεται το έδαφος για να «πέσει στα μαλακά» το νέο μνημόνιο που έχουν συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι θεσμοί (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), με σκληρά μέτρα σε φορολογικό, εργασιακά, ασφαλιστικό.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να προετοιμαστούμε οι εργαζόμενοι και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίσουμε τρόπους αντίστασης στη νέα αυτή επίθεση, αντί να συνυπογράψουμε την καταδίκη μας, με ή χωρίς δημοψήφισμα. Στη στάση αναμονής και διάθεση συμβιβασμού που έδειχνε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, απαξιώνοντας την σύγκλιση του οργάνου, οδήγησε τη ΔΑΣ-ΟΤΑ να ζητήσει και εγγράφως την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να γίνει συζήτηση και να πάρουμε αποφάσεις.
Στη συνεδρίαση που έγινε τελικά στις 19 Μάη, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην περιοχή μας και η αύξηση των συντελεστών γενικά του ΦΠΑ, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων (Ακταίον, Όαση, Συσσίτιο, Ροδίνι) από τη δημοτική αρχή με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού και ανάγκης αξιοποίησης, η οργάνωση και ενημέρωση όλων των συναδέλφων του Δήμου για την αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ με θέμα την Υγεία, η συμπαράστασή μας (ηθική και έμπρακτη) στην εδώ και δύο χρόνια απεργία των εργαζομένων της πολυεθνικής Coca Cola, η οποία έκλεισε τα εργοστάσιά της στην Ελλάδα, τα μετέφερε σε γειτονικές χώρες και απέλυσε το προσωπικό της. Στη Ρόδο εξάλλου την επόμενη μέρα της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε το δικαστήριο για την άδικη απόλυση του εργαζόμενου Μιχάλη Παπακωνσταντή, κατοίκου Μαριτσών.
Σ' αυτά τα θέματα η θέση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. ήταν είτε μόνο προφορικές διαπιστώσεις είτε λίγες γραμμές σε κάποιο ψήφισμα, που στην πράξη ουδέποτε κυκλοφόρησε ή δημοσιοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ενώ κανείς τους δεν οργάνωσε ενημερωτικές επισκέψεις ούτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για τη στάση εργασίας με επισκέψεις σε χώρους εργασίας ή συζητήσεις, για να έχει επιτυχία.
Σχετικά με τη στάση δύο μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου που υπερψήφισαν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας καθότι είναι και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αρνήθηκε την πρότασή μας να καταγγελθεί, αφού μάλιστα προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπακίρη Φ. με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ.
Συζητήθηκαν επίσης βασικά ζητήματα που αφορούν προβλήματα των εργαζομένων, όπως η καθυστέρηση της διαδικασίας προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας, λόγω αδράνειας της δημοτικής αρχής όπου δεν όριζε (από τον Καλλικράτη) υπεύθυνο ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται στους εργαζόμενους αυτά που δικαιούνται για την υγιεινή και ασφάλειά τους. Τέλος, συζητήσαμε το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων και της υπερβάλλουσας διαφοράς (προσωπική διαφορά) σε τουλάχιστον 12 εργαζομένους συναδέλφους μας. Απαιτήσαμε ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου και έγινε δεκτό να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το δήμαρχο μαζί και με τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους για να δοθεί “εντέλεσθαι” στο θέμα της μισθοδοσίας. Δυστυχώς τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αγνόησαν το ζήτημα της καταβολής της υπερβάλλουσας διαφοράς (προσωπική διαφορά) εμμένοντας στην αντίληψη ότι αυτή έχει καταργηθεί. Δεν μας προκαλεί εντύπωση ο κυβερνητικός συνδικαλισμός τους, αφού στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές όλων των εργαζομένων του ενιαίου μισθολογίου. Τονίζουμε ότι η κατάργηση οποιασδήποτε προσωπικής διαφοράς που λάμβανε εργαζόμενος είναι σχεδιασμός που θα συμπεριληφθεί και στο νέο μισθολόγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου παρακολουθούμε τις δράσεις αυτές και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να οργανώνουμε και να απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, κόντρα στις εκφυλιστικές τακτικές και την απαξίωση των συλλογικών μας οργάνων.
Ρόδος 23/05/2015
Συνημμένα:
+