Άμεση επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Θεσ/νίκης

Με το άρθρο 49 του νόμου 4325/2015 που δημοσιεύτηκε στις 11 Μάη μπορούν να παρατείνονται ή να ανανεώνονται συμβάσεις εργαζομένων που έχουν λήξει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2015 στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.Η ΔΑΣ εργαζομένων δήμου Θεσ/νίκης καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την άμεση επαναπρόσληψη ή παράταση της σύμβασης όλων των συμβασιούχων με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν μέχρι τέλος του έτους και ταυτόχρονα να προχωρήσει και στις νέες προσλήψεις που έχει προγραμματίσει για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Τα τελευταία χρόνια, η μείωση των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου είναι δραματική. Η εργασία σε όλες τις υπηρεσίες έχει εντατικοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μειώνεται και ο αριθμός των συμβασιούχων που κάλυπταν τα μεγάλα κενά των υπηρεσιών. Στον τελευταίο προγραμματισμό που έγινε από τη διοίκηση Μπουτάρη, για πρόσληψη συμβασιούχων για το έτος 2015 υπάρχει μεγάλη μείωση θέσεων ακόμη και στις «ανταποδοτικές» υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας, που και οι κυβερνητικοί νόμοι και εγκύκλιοι εξαιρούν.
Η μείωση αυτή είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε και στους δήμους. Η διοίκηση Μπουτάρη, αφού αποδέχτηκε και εφάρμοσε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα (τις περικοπές άνω του 60% των κρατικών επιχορηγήσεων στους δήμους, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το άρπαγμα των αποθεματικών του δήμου για να πληρωθούν οι δανειστές κ.α.), κάνει περικοπές σε προσωπικό και στις παροχές προς τον λαό της πόλης. Θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για τις προτεραιότητες που βάζει, που δεν είναι άλλες από την πληρωμή των ιδιωτικών εταιριών που έχουν εισβάλει στις υπηρεσίες του δήμου και των μεγαλεπήβολων έργων βιτρίνας που πραγματοποιεί ή σχεδιάζει να κάνει.
Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι πρέπει να δουν ότι οι μέχρι τώρα αγωνιστικές κινήσεις τους έφεραν τη δυνατότητα να μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Η επιτροπή που συγκρότησαν, οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν έφεραν αυτό το αποτέλεσμα που, βέβαια, δεν είναι η λύση των προβλημάτων τους. Τον αγώνα για μόνιμη - σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πρέπει να τον συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά.
Η ΔΑΣ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΣΕΔΘ («Μέτωπο Αλλαγής», «Ανεξάρτητο») που για ακόμη μία φορά αρνείται να εφαρμόσει την (κατά τα άλλα) ομόφωνη απόφαση του δ.σ. Στις 14 Μάη, το δ.σ. του ΣΕΔΘ αποφάσισε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για να ζητήσει την άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων και για να θέσει τα σοβαρά προβλήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών. Επίσης, αποφάσισε συνέλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα, με πρόταση για αποχή από εργασία τα Σαββατοκύριακα μέχρι την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων και την πληρωμή για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (Κυριακές- αργίες) που οφείλονται στους εργαζόμενους. Αυτές τις αποφάσεις αρνούνται να εφαρμόσουν, βάζοντας πλάτη στην αντεργατική πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου σε συστράτευση και αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, για υπηρεσίες με δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα που θα επιχορηγούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γραμματεία της ΔΑΣ
18/05/2015
+