Καθυστερήσεις στην καταβολή του ΕΚΑΣ και στους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Χωρίς ΕΚΑΣ, άγνωστο για πόσο χρόνο, αφήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Η καταβολή του ΕΚΑΣ έπρεπε να ξεκινήσει με τη σύνταξη του Ιούνη, που δίνεται στα τέλη Μάη.
Όμως, όπως σημειώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, «ο χρόνος πρώτης καταβολής του επιδόματος και τυχόν αναδρομικών ποσών έτους 2015 στους δικαιούχους, καθώς και σχετικές οδηγίες, θα γνωστοποιηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο, δεδομένου ότι προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της ΓΓΠΣ και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ».
Η διασταύρωση θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Απρίλη, γι' αυτό και η ανησυχία στους συνταξιούχους είναι μεγάλη.
Ερωτήματα υπάρχουν για το αν η κυβέρνηση κηρύσσει μια «άτυπη» στάση πληρωμών, θέλοντας να εκβιάσει συναίνεση στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει, όπως και για το αν ετοιμάζεται αλλαγή, προς το χειρότερο, των προϋποθέσεων καταβολής του ΕΚΑΣ.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Δ. Στρατούλης, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του ΕΚΑΣ, χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ και αρκετές χιλιάδες συνταξιούχων άλλων Ταμείων, που περίμεναν να πάρουν το επίδομα για να συμπληρώσουν τις πενιχρές συντάξεις τους, θα μείνουν στο «περίμενε»...
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, επιβεβαίωσε ότι στα παζάρια με τους δανειστές έχει ανοίξει όλη η «βεντάλια» του Ασφαλιστικού. Όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη, «οι δανειστές θέλουν 2% πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να δοθεί η 13η σύνταξη». Δηλαδή, κυβέρνηση και δανειστές συζητάνε να τα πάρουν «χοντρά» από τη μια τσέπη του λαού, για να του βάλουν λίγα ψίχουλα στην άλλη.
Χωρίς μισθό στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο μεταξύ, χωρίς το μισθό του δεκαπενθημέρου, που θα έπρεπε να καταβληθεί στις 13 Μάη, βρήκαν τους λογαριασμούς τους οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το σωματείο τους, δεν έχει εκταμιευθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού ως οφειλόταν, ενώ και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ βάσει της κυβερνητικής ΠΝΠ.
Η οικονομική ασφυξία του Οργανισμού είναι μεγάλη. Εδώ και μερικούς μήνες έχει σταματήσει κάθε πληρωμή των «εκτός έδρας» και οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι για το β' δίμηνο του 2015. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η καθυστέρηση στη μισθοδοσία οφειλόταν σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και «σήμερα το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή) θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων».
+