Οι δανειστές ζητούν μείωση μισθών για τους νέους του Δημοσίου

Νέους κατώτατους εισαγωγικούς μισθούς, χαμηλότερους περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους και, σε δεύτερο στάδιο, κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλες οι αμοιβές να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές. Μια “πρώτη γεύση” του συγκεκριμένου σχεδίου είχε προαναγγείλει πριν από περίπου ένα χρόνο ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δοκιμαστικά

Όπως είχε γράψει πριν μερικές ημέρες η aftodioikisi.gr, οι νέοι κατώτατοι ακαθάριστοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα πρέπει να κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και να καταβάλλονται για 2 χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά. Οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα είναι μόνιμοι αλλά «δόκιμοι», δηλαδή θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά. Με τη συμπλήρωση δύο ετών θα κρίνονται για το έργο τους κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.
Περαιτέρω, η πρώτη φάση του σχεδίου, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές την κυβέρνηση, προβλέπει την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών.

Δεύτερο βήμα

Στην πλήρη εξέλιξή του, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει την κατάργηση όλων των ισχυόντων σήμερα μισθολογικών κλιμακίων και τη διαμόρφωση των αμοιβών στο Δημόσιο αποκλειστικά με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με μόνο δεσμευτικό όρο το συνολικό ύψος των μηνιαίων αποδοχών να μην είναι χαμηλότερο από τα κατώτατα επίπεδα που θα ισχύουν, κατά περίπτωση, για τους νεοπροσλαμβανόμενους!
Ας δούμε αναλυτικά όμως τι ισχύει σήμερα και τι θέλουν οι «θεσμοί»:
Με βάση το ισχύον μισθολόγιο, όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο κατατάσσεται στο βαθμό ΣΤ’ και λαμβάνει μικτό εισαγωγικό βασικό μισθό:
  • 780 ευρώ αν ανήκει στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)
  • 858 αν ανήκει στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
  • 1.037 ευρώ αν ανήκει στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
  • 1.092 ευρώ αν ανήκει στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
Από την πλευρά τους οι θεσμοί θέλουν:
Όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο να κατατάσσεται στο βαθμό Ζ’ και να λαμβάνει μικτό εισαγωγικό βασικό μισθό:
  • 684 ευρώ για τον «δόκιμο» υπάλληλο της κατηγορία ΥΕ.
  • 752 ευρώ τον μήνα για τον «δόκιμο» υπάλληλο της κατηγορίας ΔΕ
  • 910 ευρώ τον μήνα για τον «δόκιμο» υπάλληλο της κατηγορίας ΤΕ
  • 958 ευρώ τον μήνα για τον «δόκιμο» υπάλληλο της κατηγορίας ΠΕ
+