Η Δημοτική Αρχή ανανέωσε την παραχώρηση της καθαριότητας στον εργολάβο


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ
dasotarodos.blogspot.gr dasotarodos@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή ανανέωσε την παραχώρηση της καθαριότητας στον εργολάβο, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με την προηγούμενη.
Το χαμηλότερο κόστος που κάποιοι επικαλέστηκαν, και επικαλούνται ακόμα, για την παραχώρηση της Καθαριότητας σε ιδιώτες είχε τα παρακάτω αποτελέσματα που τα βίωσαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι δημότες:
Χειρότερες υπηρεσίες στο νησί μας (με αραιότερη και μη ασφαλή συλλογή και αποκομιδή), αδιαφορία για την ποιότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την εκτίναξη του κόστους, αφού μοναδικό κριτήριο παραμένει, το όλο και μεγαλύτερο κέρδος του ιδιώτη, όπως έγινε με τα διόδια, ΔΕΗ κ.α.
Εργαζόμενοι με συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας.
Από τη μια εργαζόμενοι και δημότες που μέσα από την οικονομική τους εξαθλίωση πληρώνουν διπλά και τριπλά για τις υπηρεσίες που παρέχονται, από την άλλη θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της αποκομιδής, επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τα σημερινά αδιέξοδα της Δ/νσης Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή και ευθύνη των κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, με βασικό εργαλείο τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ώστε να παραδώσουν όλο τον τομέα αποκομιδής, επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ή ακόμα με «Συμβάσεις Παραχώρησης» ή «ΣΔΙΤ» στο μεγάλο κεφάλαιο.
Απαιτούμε:
  • Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής, επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Ροδιακή Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες.
  • Ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας, καθώς τα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας» αποτελούν πρόσθετη φορολογία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το όλο κόστος να καλύπτεται από δημόσιους πόρους.
  • Εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής με δημόσιους πόρους.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που ακολουθείται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μια πολιτική που θα εξυπηρετεί το ροδιακό λαό και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο μ' αυτήν την πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα της διαχείρισης, επεξεργασίας και αποκομιδής των απορριμμάτων. 
+