Ενημερωτικό σημείωμα (για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου της 5ης Σεπτέμβρη 2018)


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

 (για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου της 5ης Σεπτέμβρη 2018)


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στο ΔΣ του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω θέματα:
-      Για την αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ παρελθόντων ετών στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της διάθεσης πίστωσης για τους έξι μήνες του 2018 και στο στάδιο έκδοσης ενταλμάτων. Θα πρέπει να σας γίνει γνωστό ότι στο Δ.Σ. της 22ας Μαΐου καταψηφίστηκε και από τις δύο παρατάξεις η πρότασή μας, που ήταν να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι μέχρι τα μέσα του 2019, δηλ. σε λιγότερες από 12 δόσεις. Με τον τρόπο αυτό και οι δόσεις θα δίνονταν σε μικρότερο χρόνο αλλά και θα βάζαμε εμπόδιο στην συμπληρωματική σύμβαση του εργολάβου καθαριότητας, που ψηφιζόταν στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ξεκάθαρο για τη Δημοτική Αρχή πως έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, για την οποία τα χρήματα βρέθηκαν ενώ για τους εργαζόμενους δεν βρίσκονταν. Αλλά τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου γιατί στήριξαν αυτή την επιλογή;
-      Μπήκε το ζήτημα για τους συνάδελφους (από πρώην Καλλικρατικό δήμο) που έχουν εκκρεμότητα με πιστωτικά ιδρύματα, λόγω προσωπικών δανείων και που φαίνεται ότι δεν αποδόθηκαν δόσεις, παρά τις κρατήσεις που είχαν από το μισθό τους και στους οποίους οι τράπεζες πρόσφατα έστειλαν επιστολές απαιτώντας μέρος των χρημάτων ώστε να τους εκδώσουν εξοφλητική απόδειξη. Η πρόταση του Προέδρου που πέρασε (παρά την ισοψηφία 4 υπέρ και 4 κατά, λόγω της «βαρύτητας της ψήφου» του με βάση τα λεγόμενά του), ήταν να πληρωθούν από το Ταμείο του Συλλόγου. Το σκεπτικό της αρνητικής μας ψήφου ήταν ότι, δεν μπορεί να παραμερίζεται ο οποιοσδήποτε τρόπος διεκδίκησης (είτε δυναμικός, είτε δικαστικός) που θα οδηγούσε στο να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι (Δήμος ή Τράπεζα), αλλά αντίθετα να μεταφέρονται τα βάρη στις πλάτες όλων των υπαλλήλων. 
-      Συζητήθηκε το θέμα που ανέκυψε με το άρθρο 204 του Κλεισθένη, σύμφωνα με το οποίο επωμίζονται ευθύνες καταλογισμού οι συντάκτες υπάλληλοι, ενώ απαλλάσσονται από αυτές οι πολιτικοί προϊστάμενοι (Δήμαρχοι - Αντιδήμαρχοι Οικονομικών). Συντάχθηκε κείμενο το οποίο θα σταλεί στο Υπουργείο και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το οποίο γενικά συμφωνήσαμε, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή από τις άλλες παρατάξεις η θέση μας, να μην αποδεχτούμε την αποποίηση ευθυνών από τους αιρετούς. Η απαλλαγή των πολιτικών από τις ευθύνες θα αυξήσει τις πιέσεις προς τους υπαλλήλους, οι οποίοι όντας ήδη εξαντλημένοι λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, θα μπορεί ευκολότερα να κάνουν λάθη ή αστοχίες.
-      Το ζήτημα που έχει ανακύψει με συναδέλφους οι οποίοι μετατάχθηκαν σε ανώτερη εκπαιδευτική κατηγορία αλλά το Ελεγκτικό δεν αναγνωρίζει μισθολογικά το σύνολο της προϋπηρεσίας που έχουν, δείχνει ακριβώς πόσο αντιφατικοί είναι οι θεσμοί του Κράτους όταν αφορά ακόμα και τους ίδιους τους υπαλλήλους του. Γενικό Λογιστήριο και Ελεγκτικό Συνέδριο αντιφάσκουν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προστατεύονται οι εργαζόμενοι, αλλά να εμπλέκονται περισσότερο μέσα στη δαιδαλώδη νομοθεσία. Τη λύση πρέπει να τη δώσει το ίδιο το Κράτος με νομοθετική ρύθμιση, όπως ήταν και η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που κατατέθηκε πέρσι στο Υπουργείο, αλλά ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Ομοσπονδία θα τεθεί ξανά το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Όλα δείχνουν ότι με τον νέο Νόμο 4555/2018 (Κλεισθένης 1)  θα οξυνθούν κι άλλο τα δεινά για τους εργαζόμενους στους Δήμους αφού δεν έχουν λυθεί, ζητήματα όπως η υποστελέχωση, τα παράλληλα καθήκοντα, οι πολλαπλές αρμοδιότητες, παρά τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης όπως διατείνονται. Οι Δήμοι θα μετατρέπονται ολοένα και πιο πολύ σε επιχειρήσεις ενώ οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι ως δημόσιοι λειτουργοί. 
10-09-2018
+