Ενημερωτικό σημείωμα για τη διεκδίκηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας μέσω δικαστηρίων


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

(για τη διεκδίκηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας μέσω δικαστηρίων)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας έβγαλε την προηγούμενη Πέμπτη μια ανακοίνωση, χωρίς να έχει καν συνεδριάσει το όργανο ή να έχουν ενημερωθεί τα μέλη του, προτρέποντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και τα επιδόματα αδείας μέσα από δικαστικές αγωγές.
Σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ δε θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε την πάγια άποψή μας :
Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσουν και να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους είναι η συμμετοχή τους στη διεκδίκηση και η συνεχής κλιμάκωση του αγώνα τους.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στηρίζονται στη δικαστική λύση (χωρίς να την απορρίπτουνε), γιατί έτσι καλλιεργείται ο εφησυχασμός. Τρανό παράδειγμα η εκδίκαση της αγωγής για τα 176€.
Να μην ξεχνάμε κι αυτά που μας διδάσκει η πείρα των δικαστικών οδών. Το χαμένο χρήμα, τον αμέτρητο χαμένο χρόνο λόγω αναμονών ή/και αναβολών, το νομοθετικό οπλοστάσιο που βρίσκεται απέναντι στα δικαιώματά μας, αλλά και τις όποιες θετικές αποφάσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ, π.χ. η θετική απόφαση του ΣΤΕ για τα ειδικά μισθολόγια που μέχρι και σήμερα καθυστερεί η υλοποίησή της και δεν αποδόθηκαν.
Να μην ξεχνάμε ότι τα Ειρηνοδικεία που εκδικάζουν τις αγωγές για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας : α) αφορούν υπαλλήλους ΙΔΑΧ, β) αποτελούνται κατά πλειοψηφία από μονομελή σχηματισμό, γ) οι αποφάσεις τους είναι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, που σημαίνει ότι είναι εφέσιμες.
Ακόμα και τώρα, μετά το “τέλος των μνημονίων” κατά τις ανακοινώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανονικότητα για αυτήν είναι να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να έχουν χαμηλές απαιτήσεις, γι' αυτό εξάλλου χαρακτηρίζει “παθογένειες” τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που ξηλώθηκαν με τα μνημόνια. Γι’ αυτό ξαναλέμε ότι, ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων μας μέσω των νομικών οδών, είναι όνειρο απατηλό.
Για μας τους εργαζόμενους κανονικότητα  πρέπει να γίνει η πιο μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις όλων των μορφών. Η επιστροφή στην κανονικότητα για μας πρέπει να σημαδευτεί με την αποφασιστική στροφή στη διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, με την εγκατάλειψη της μοιρολατρίας και του “τίποτα δεν αλλάζει”.
Να δώσουμε αγώνες με απεργίες, συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να βάλουμε φραγμό στην λαίλαπα των μνημονίων, των μεταμνημονίων  και στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που πρόθυμα την υλοποιούν.
Απαιτούμε:
·      Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
·         Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων ετών.
·     Την κατάργηση με νόμο του αίσχους των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μην βρίσκεται κάτω από 751 ευρώ.
·         Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο στο δημόσιο (Ν.4354/15).
·         Να καταργηθεί ο Νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση.
·         Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
·       Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι και ταυτόχρονα να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου, με ευθύνη του κράτους.
   

 Ρόδος 14/10/2018
+