Δ.Τ. Η τοποθέτηση της ΔΑΣ ΟΤΑ στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η τοποθέτηση της ΔΑΣ ΟΤΑ στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ της 12ης Σεπτέμβρη 2018


 

1)      ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη πρώτη μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι γενικά αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου μας όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την λεγόμενη «μεταμνημονιακή περίοδο» αλλά αντίθετα επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχίσουν να υποφέρουν όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων που θα το εμπλουτίσει και με νέες αναδιαρθρώσεις. Οι εξαγγελίες Τσίπρα «δώσαν» την πάσα και στον αρχηγό της ΝΔ να ξεδιπλώσει το δικό του αντεργατικό πλαίσιο και να μιλήσει για νέο περιορισμό προσλήψεων και για εμπλοκή των ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, το αντίθετο θα πρέπει οι εργαζόμενοι και του κλάδου μας τώρα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες να δώσουμε δυναμικά το στίγμα του αγώνα και της διεκδίκησης την επόμενη περίοδο με σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Πειραιά και Κορωπί στις 13 Σεπτέμβρη και στην παρά πέρα κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις.

2)                ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επειδή υπάρχει αίτημα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνάντηση με την νέα ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείναμε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα παρακάτω αιτήματα :

  •  Να επιστραφεί ο 13ος  και ο  14ος  μισθός και οι μισθολογικές μας απώλειες.

  •  Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που αφορά το ωράριο για τις καθαρίστριες εσωτ.  χώρων και να υπάρξει άμεσα η επέκταση της ειδικής συλλογικής σύμβασης σε κατηγορίες όπως οι μάγειροι κλπ.

  • Να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για το ανθυγιεινό επίδομα, να σταματήσει ο συμψηφισμός του ανθυγιεινού επιδόματος με τη προσωπική διαφορά. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.
  • Να υπάρχει πλήρη αναγνώριση προϋπηρεσίας στις περιπτώσεις μετάταξης σε ανώτερο κλάδο.
  • Να υπολογιστεί η μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016-2017.
  • Να αναζητηθούν ευθύνες για τα πλημμελή στοιχεία  στις ιδιωτικές εταιρίες που είχαν αναλάβει το ΄΄Μητρώο Πολιτών΄΄ και όχι να χρεώνουν τους ληξίαρχους σε κάθε ΟΤΑ. 
  • Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (όπως έγινε στους σχολικούς φύλακες) και σε συναδέλφους επιστημονικό προσωπικό που είχαν εργαστεί δυνάμει του άρθρου 30 του ν.2738/1999.
  • Να υπογραφεί μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών Προεδρικό Διάταγμα για τους συναδέλφους μουσικούς όπως προβλέπει το άρθρο 103 παρ. 2 του νόμου 4483/2017 που αφορά το ωράριο εργασίας.

 3)                ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 3000 προσλήψεις στο Βοήθεια Στο Σπίτι αποτελεί μια επανάληψη της κοροϊδίας της 3Κ για την καθαριότητα. Δηλαδή απολύσεις «μέσω ΑΣΕΠ». Καταρχήν το ΒΣΠ είναι 3500 εργαζόμενοι τους οποίους η κυβέρνηση και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες «διαβεβαίωναν» εδώ και χρόνια ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και όχι ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. Και βέβαια ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά στους εργαζόμενους στα ΚΗΦΗ-ΚΔΑΠ- και ΚΔΑΠ Αμεα.
Τέλος αναδείξαμε  ότι υπάρχουν Σωματεία που μιμούνται την πλειοψηφία της  ΠΟΕ-ΟΤΑ και δεν γράφουν τους συμβασιούχους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σε αυτούς τους εργαζόμενους στην εφαρμογή της ΣΣΕ. Για αυτό θα πρέπει να αλλάξουν τα καταστατικά και σε Σωματεία και σε ΠΟΕ-ΟΤΑ και να εγγράφονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

                                                                                                   Αθήνα 12/9/2018








+