Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για το εργατικό ατύχημα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου, περίπου στις 05:30, στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρόδου – Καμείρου, διερχόμενο Ι.Χ. έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά 42χρονος συνάδελφος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, την ώρα που εργαζόταν στην αποκομιδή. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, έπειτα από δύο απανωτές πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις (συνολικά 14 ωρών) προκειμένου το ιατρικό προσωπικό να σώσει το πόδι του αλλά και την ίδια του τη ζωή, λόγω του ότι προξενήθηκε ζημιά σε κεντρική αρτηρία με έκδηλο τον κίνδυνο γι’ αυτήν.
Το παραπάνω περιστατικό προστίθεται στα πολλά εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα οποία δε γίνονται γνωστά. Πιο συγκεκριμένα λίγες εβδομάδες νωρίτερα υπήρξε κι ένα άλλο εργατικό ατύχημα στην υπηρεσία πρασίνου. Συνάδελφος με μεγάλη εμπειρία κατά τη διάρκεια κλαδέματος «πήρε» με το αλυσοπρίονο μέρος από ένα του δάχτυλο, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστα αποτελέσματα για την ίδια του τη ζωή. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πόσο επικίνδυνες και δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες των δήμων. Λαμβάνοντας υπόψη την δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (με κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία) τον γερασμένο και κακοσυντηρημένο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η διαρκής εντατικοποίηση οδηγεί μαθηματικά σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες έπαιρναν σύνταξη στα 55 τους, ενώ σήμερα, μετά τις αντεργατικές αλλαγές, το όριο έχει ανέβει στα 60. Σημειωτέον ότι πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα παραπάνω, αναγκάζονται να δουλεύουν βράδυ σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι γλιτώνουν τα χειρότερα για τη ζωή τους από καθαρή τύχη. Ως φαίνεται η τύχη είναι ό,τι απέμεινε ως «Μέσο Ατομικής Προστασίας» για τους συναδέλφους που τα δικαιούνται, αφού έχουν να τους χορηγηθούν πλέον των έξι χρόνων. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να είναι τελείως έκθετοι στους κινδύνους της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας. Βέβαια για προληπτική ιατρική δε συζητάμε. Μεγάλο το “κόστος” για τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής!!! Κι ας κομπάζει για τα αυξημένα κατά 37,28% έσοδά του στον προϋπολογισμό που φτάνουν, ως ταμειακά διαθέσιμα, τα 30.728.000€. Ένα μέρος αυτών όφειλε από πέρσι να τα χορηγήσει στους εργαζόμενους για την πρόληψη και την ασφάλεια της υγείας τους, της ίδιας τους της ζωής.
Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο και καλεί όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε μαζί για την εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για την κατάργηση όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών νόμων.
                                                                                                 Ρόδος 11/01/2017
+