Ανακοίνωση για τα νέα εργατικά ατυχήματα και το κλείσιμο των αμαξοστασίων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Άλλος ένας εργάτης συνάδελφος στην καθαριότητα, πατέρας 4 παιδιών, έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έρχεται να προστεθεί στα σχεδόν πενήντα που μετράει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Και ενώ συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς του ίδιου του κράτους, μέρος του οποίου είναι και οι δήμοι, την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας όλες τις αντεργατικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωράει στο πετσόκομμα των ΒΑΕ, με επιτροπές να ετοιμάζουν πίνακες επικινδυνότητας. Εναρμονίζει τη νομοθεσία της χώρας μας με αυτήν της Ε.Ε., μειώνοντας κατά 32% τις ειδικότητες των ΒΑΕ, θεωρώντας την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων “κόστος”.

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι, η αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων στους δήμους τα τελευταία χρόνια δεν οφείλονται στη «σύμπτωση» ή στην «κακιά στιγμή». Οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, στα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, στη γήρανση και στην καταπόνηση του προσωπικού που αναγκάζεται να εργάζεται μέχρι τα γεράματα εξαιτίας της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, στη συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Οφείλονται όμως και στη σιωπή, που εκλαμβάνεται σαν αποδοχή, όπως επίσης και στο φόβο και στην υποχώρηση, μπροστά σε πιέσεις.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Να μη δεχτούμε ως κανονικότητα τα ατυχήματα που μας τσακίζουν. Να απαιτήσουμε μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων! Να απαιτήσουμε νέα μηχανήματα, νέες υποδομές, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες που εργάζονται με ΒΑΕ!

Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη δεν κυκλοφορεί κανένα απορριμματοφόρο και κανένα όχημα δεν βγαίνει από τα αμαξοστάσια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις απώλειες των συναδέλφων μας.

Ρόδος 18/11/2018


+